19 doden bij luchtaanval op door Artsen zonder Grenzen ondersteund Abs-ziekenhuis in Jemen

dinsdag 16 augustus 2016

Het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde Abs-ziekenhuis in het gouvernement Hajjah in het noordwesten van Jemen werd op maandagmiddag 15 augustus geraakt bij een luchtaanval.

 

UPDATE 17 augustus 18.05: Bij de aanval kwamen ten minste 19 mensen om het leven en raakten minimaal 24 mensen gewond. Onder de dodelijke slachtoffer is Abdul Kareem al Hakeemi, een medewerker van Artsen zonder Grenzen in het ziekenhuis.

 

Coördinaten gedeeld

Het Abs-ziekenhuis is deels verwoest. Alle andere patiënten en medewerkers zijn in veiligheid gebracht. De coördinaten van het ziekenhuis zijn regelmatig gedeeld met alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen, waaronder de door Saudi-Arabië geleide coalitie. De locatie van het ziekenhuis was bovendien alom bekend.

 

Het Abs-ziekenhuis in Noordwest-Jemen is deels verwoest door een luchtaanval. 19 mensen kwamen om het leven.

 

Aanvallen moeten stoppen

‘Dit is de vierde aanval op een medische voorziening van Artsen zonder Grenzen in de afgelopen 12 maanden, zegt noodhulpmanager Teresa Sancristóval. ‘We zien wederom de verwoestende gevolgen. Een volledig functionerend ziekenhuis vol met patiënten en hulpverleners wordt gebombardeerd gedurende een oorlog waarin geen enkel respect wordt getoond voor medische zorg en patiënten. Recent riep de VN met een resolutie op om een einde te maken aan aanvallen op ziekenhuizen en internationaal humanitair recht te volgen. Niemand zorgt er echter voor dat de strijdende partijen in Jemen dat doen. Zonder acties zijn dergelijke publieke verklaringen zinloos voor de slachtoffers van deze aanvallen. Dat is onacceptabel.’

 

Woedend

Artsen zonder Grenzen roept alle strijdende partijen, en in het bijzonder de door Saudi-Arabië geleide coalitie die verantwoordelijk is voor de aanval op 15 augustus, op om ervoor te zorgen dat er geen aanvallen meer op medische voorzieningen plaatsvinden. ‘Mensen in Jemen worden gedood en raken gewond terwijl ze zorg zoeken,’ vervolgt Sancristóval. ‘Het geweld treft burgers buitenproportioneel. We zijn woedend dat we opnieuw ons medeleven moeten betuigen met de families van onze collega en patiënten. Zij hadden veilig moeten zijn in ons ziekenhuis.’

 

Veel patiënten

Artsen zonder Grenzen ondersteunt het Abs-ziekenhuis juli 2015. Sindsdien zijn er 4.611 patiënten behandeld. De afgelopen weken zag het ziekenhuis een toename van gewonden, vooral door gevechten en luchtaanvallen in het gebied. Op het moment van de luchtaanval waren er 23 patiënten op de afdeling chirurgie, 25 patiënten op de kraamafdeling – waaronder 13 pasgeboren baby’s – en 12 patiënten op de kinderafdeling.