Zuid-Sudan: tienduizenden mensen zonder cruciale hulp door toename geweld

vrijdag 26 augustus 2016

In Zuid-Sudan hebben tienduizenden mensen in acute nood geen toegang tot medische en humanitaire hulp vanwege aanhoudend geweld. De afgelopen weken vonden hevige gevechten plaats rond de plaatsen Wau en Leer en in delen van de Equatoria-deelstaten. Het geweld en het gevaar op aanvallen leiden ertoe dat mensen niet op zoek durven te gaan naar hulp. Bovendien zorgt de onveilige situatie ervoor dat hulporganisaties hun hulp beperken of zelfs helemaal staken.

 

Gebrek aan bescherming

Teams van Artsen zonder Grenzen behandelen ongeveer 60.000 patiënten per maand door heel Zuid-Sudan. De medische hulporganisatie, die al 35 jaar in het land werkt, ziet echter dat respect voor internationaal humanitair recht afneemt. De burgerbevolking en medische hulp zijn daardoor steeds minder beschermd en zijn zelfs regelmatig doelwit. Een maand geleden nog werden twee klinieken van Artsen zonder Grenzen verwoest bij gevechten in de deelstaat Boven-Nijl.

 

Nauwelijks zorg, voedsel, water

De medische en humanitaire noden van de bevolking zijn groot. In sommige zwaar getroffen gebieden is momenteel nauwelijks medische zorg, voedsel, schoon water en fatsoenlijk onderdak. De mensen die er leven lijden grotendeels buiten zicht, zonder dat hulporganisaties hen kunnen bereiken. Strijdende partijen moeten ervoor zorgen dat mensen toegang moeten hebben tot cruciale hulp.