Haïti: dringend schoon water en medische zorg nodig na orkaan Matthew

dinsdag 11 oktober 2016

De zorg en watervoorziening in Haïti zijn ernstig beschadigd door orkaan Matthew. De bevolking heeft dringend behoefte aan medisch zorg en schoon drinkwater, want via besmet water kan cholera zich snel verspreiden.

 

Rivierwater

In Petite Rivière de Nippes gaf een team van Artsen zonder Grenzen de afgelopen twee dagen 200 medische consulten. Veel mensen hebben voetwonden, veroorzaakt door het lopen door overstroomde gebieden. Er wordt gemeld dat mensen rivierwater drinken, wegens gebrek aan schoon drinkwater. Ook in Port Piment drinken mensen rivierwater. Dat is gevaarlijk omdat cholera zich via water verspreidt. Gisteren bracht een team van Artsen zonder Grenzen medisch materiaal naar Port Piment en behandelde er 69 patiënten met cholera.

 

Een meisje in Roche-a-Bateau, in het zuidwesten van Haïti, staat in de resten van haar huis nadat orkaan Matthew enorme schade aanrichtte in het land.

 

Beschadigingen

In Jérémie is het hoofdziekenhuis beschadigd en beschikt het niet over water of elektriciteit. Er zijn daar veel mensen met geïnfecteerde verwondingen en cholerapatiënten. Onze teams gaven er 250 medische consulten. Een team dat de departementen Artibonite en Nord-Ouest bezocht, stelde vast dat ook daar gezondheidscentra, choleracentra en watervoorzieningen beschadigd zijn. De bevolking haalt water uit rivieren en andere niet-gezuiverde bronnen.

 

Noden onderzoeken

Artsen zonder Grenzen probeert verder de zwaar getroffen gebieden in het zuidwesten te bereiken. Dat is moeilijk, omdat wegen en bruggen er zwaar beschadigd zijn. Ook op het schiereiland Tiburon en in Artibonite en Nord-Ouest wordt onderzocht welke hulp er verder nodig is.