De tijd dringt voor de kinderen van Oost-Aleppo

vrijdag 14 oktober 2016

In Oost-Aleppo zijn in de afgelopen 3 weken 114 kinderen gedood en 321 gewond geraakt door bombardementen van de Syrische overheid en haar bondgenoten. Door het beleg kunnen medische voorraden de belegerde stad niet bereiken. Daardoor liggen ook vaccinatieprogramma’s stil en neemt volgens berichten het aantal kinderen dat lijdt aan ziekten die via water worden overgebracht toe.

 

Nieuwe golf luchtbombardementen

Volgens het gezondheidsdirectoraat van Aleppo zijn sinds de start van de nieuwe golf luchtbombardementen op 23 september 17 kinderen per dag gewond geraakt. Daarbij zij de gewonden van afgelopen woensdag en donderdag, toen de bombardementen nog toenamen, niet meegenomen. Tussen het begin van de oorlog in 2011 en april dit jaar registreerde het gezondheidsdirectoraat 5.200 omgekomen kinderen in Aleppo.

 

Zone des doods

‘De internationale gemeenschap is ongevoelig geworden voor beelden van kinderen die onder het puin van stuk gebombardeerde gebouwen worden gehaald’, zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen voor Syrië Carlo Francisco. ‘Allerlei soorten van burgerdoelen worden geraakt, ook scholen. De kinderen leven er in een zone des doods.’

 

Complicaties

Volgens rapportages van ziekenhuizen ontwikkelen sommige patiënten met makkelijk te behandelen verwondingen complicaties die fataal kunnen zijn, doordat de gevechten het onmogelijk maken de ziekenhuizen op tijd te bereiken. Dit vormt vooral een gevaar voor kinderen.

 

Ouders verloren

‘Vanwege de bombardementen en het beleg van Oost-Aleppo heeft een groot aantal kinderen z’n ouders verloren. Sommige kinderen zijn ernstig gewond geraakt en zijn voor het leven gehandicapt. Anderen zijn getraumatiseerd. Dit zijn zaken die nog jarenlang effect zullen hebben’ zegt Pablo Marco, operationeel manager van Artsen zonder Grenzen in het Midden-Oosten.

 

Gezondheidsprogramma’s

Levens van kinderen zijn niet alleen in gevaar vanwege de bombardementen, maar ook doordat essentiële gezondheidsprogramma’s voor kinderen zijn beperkt of gestopt.

 

Vaccinatiecampagnes

‘Vroeger waren er deur-aan-deur vaccinatiecampagnes tegen polio en uitgebreide vaccinatieprogramma’s in Oost-Aleppo. Die zijn niet langer mogelijk nu vaccins en logistieke voorraden het gebied niet meer kunnen bereiken’, zegt Hassan Nerabani, arts van het gezondheidsdirectoraat van Aleppo. ‘Het aantal medische teams in het oosten van de stad is ook onvoldoende. Ze zijn overweldigd door het grote aantal gewonden en hun prioriteit is het redden van levens. Veel gezondheidsprogramma’s voor kinderen zijn opgeschort.’

 

Schoon water

Nu de aanvoer van schoon water afneemt, rapporteren de ziekenhuizen dat de kinderen in Oost-Aleppo vaker lijden aan diarree en ondervoeding. Sommige pompstations zijn getroffen door de luchtaanvallen, voor andere is er steeds minder brandstof. ‘We zien steeds meer kinderen met hepatitis A, vanwege het gebrek aan schoon drinkwater. Het tekort aan voedsel en babymelk leidt daarnaast tot een aantal ernstige gevallen van ondervoeding’, zegt Nerabani.

 

Evacueren

‘Alle strijdende partijen moeten medisch en humanitair personeel veilige en ongehinderde doorgang bieden’, zegt Pablo Marco. ‘Ook moet het mogelijk gemaakt worden ernstig zieken en gewonden tijdig naar plaatsen te evacueren waar ze gespecialiseerde zorg kunnen krijgen en zich veilig kunnen voelen.’