Artsen zonder Grenzen deelt bevindingen nieuwe tbc-medicijnen op grote conferentie

vrijdag 28 oktober 2016

Deze week vindt de grootste, internationale conferentie over tuberculose, de Union World Conference on Lung Health, plaats in Liverpool. Artsen zonder Grenzen is met verschillende medische specialisten aanwezig om haar veelbelovende bevindingen met de nieuwe tbc-medicijnen bedaquiline en delamanide te delen. Hiermee willen we bevorderen dat de medicijnen breder geaccepteerd en gebruikt worden. Elke minuut overlijden meer dan 3 mensen aan tuberculose.

 

Tbc-arts Irma Davitadze aan het werk in het regionale centrum voor infectieziekten in Batumi, aan de Zwarte Zee in Georgië. Artsen zonder Grenzen werkt hier sinds 2014.

 

Invoering versnellen

‘Wij willen toegang tot, en onderzoek naar, de nieuwe tbc-medicijnen versnellen. Op dit moment ontbreken robuuste data en bewijzen voor de veiligheid en de effectiviteit van de nieuwe tuberculosemedicijnen. Het gevolg is dat volgens de huidige richtlijnen alleen de allerzieksten die medicijnen mogen krijgen. En dat overheden terughoudend zijn om die medicijnen in hun nationale tbc-behandelingsprogramma op te nemen. Aldus heeft maar een fractie van de mensen tot nu toe baat van de eerste nieuwe tbc-medicijnen in een halve eeuw, terwijl zij medisch gezien ervoor in aanmerking komen. Om die data op te bouwen en toegang te versnellen, behandelen wij daarom grote groepen patiënten met de nieuwe medicijnen bedaquiline en delamanide,’ aldus Catherine Hewinson, tbc-specialist van Artsen zonder Grenzen.

 

1 procent krijgt de nieuwe tbc-medicijnen

Bedaquiline en delamanide werden in 2012 goedgekeurd door Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA en in 2014 door Europees medicijnagentschap EMA. Deze medicijnen bieden nieuwe hoop voor patiënten die lijden aan zeer resistente vormen van tuberculose, vormen die bestand zijn tegen de meeste bestaande geneesmiddelen. Echter, op dit moment hebben wereldwijd slecht 5.700 mensen bedaquiline toegediend gekregen en een schamele 405 mensen delamanide. En dat terwijl 580.000 mensen het zouden moeten krijgen omdat ze of resistent zijn voor de bestaande medicijnen, of de bestaande medicijnen niet goed verdragen, volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dus net iets meer dan 1% van alle mensen die ervoor in aanmerking komen, krijgen het nu.

 

Kennis ontbreekt

Een van de redenen voor deze grote kloof is de beperkte kennis van hoe de nieuwe medicijnen gecombineerd moeten worden met de bestaande. Combineren is noodzakelijk om de tuberculosebacteriën uit te schakelen. Ook ontbreekt klinisch onderzoek over toepassing van de medicijnen als het gaat om bijvoorbeeld zwangere vrouwen, kinderen en hiv-positieve patiënten. Daarom begon Artsen zonder Grenzen zelf met klinische onderzoeken om zo bij te dragen aan het opbouwen van die kennis. 

 

De Zuid-Afrikaanse Sinethemba (16) was zó ziek, haar grootmoeder dacht dat ze zou sterven. Toen kreeg ze delamanide als onderdeel van de klinische test. Dat heeft waarschijnlijk haar leven gered. Inmiddels danst en zingt ze weer in het kerkkoor.

 

Ervaringen en bevindingen delen

Onze medisch specialisten delen onze ervaringen en de eerste bevindingen met patiëntbehandeling met de nieuwe tbc-medicijnen tijdens de tbc-conferentie in Liverpool. Artsen zonder Grenzen heeft bij elkaar ruim 1.000 mensen onder behandeling met bedaquiline en/of delamanide in 12 landen in Afrika, Oost-Europa, Centraal- en Zuid-Azië. In samenwerking met verschillende partners voorzien onze hulpverleners 236 patiënten (van wie 21 kinderen) van delamanide en 781 patiënten van bedaquiline. Nog eens 41 patiënten ontvangen beide medicijnen. 101 mensen zijn al langer dan 6 maanden onder behandeling.

 

Nieuwe klinische onderzoeken

Daarnaast is Artsen zonder Grenzen betrokken bij twee andere klinische onderzoeken om nieuwere, kortere, en effectievere combinatiekuren te vinden voor multi-resistente tuberculose met gebruik van de nieuwe medicijnen. De kern van beide onderzoeken zijn de wensen van patiënten zoals medicijnen die niet via een zeer pijnlijke injectie gaan en bijwerkingen die beter te verdragen zijn. Huidige kuren gaan gepaard met onder andere allesoverheersende misselijkheid, gewrichtspijn, maag-en-darmproblemen, psychose en blijvende doofheid. De eerste patiënten zullen eind dit jaar worden behandeld.

 

Artsen zonder Grenzen en hulp aan mensen met tbc

Artsen zonder Grenzen behandelt mensen voor tuberculose in 24 landen en is een van de grootste non-governmentele behandelaars voor tbc. Behandeling voor resistente tbc-vormen bieden we in 18 landen. In 2015 hadden onze medische teams ruim 20.000 patiënten onder behandeling voor tuberculose, van wie 2.000 lijden aan resistente tbc (vormen die immuun zijn voor standaard tbc-medicijnen).

 

Lees het briefingpaper dat we tijdens de Union World Conference on Lung Health 2016 presenteren

Sluit zoeken

Zoekveld