Nigeria: voedselsituatie van miljoen ontheemden in deelstaat Borno blijft zorgelijk

donderdag 05 januari 2017

Naast haar medische programma heeft Artsen zonder Grenzen in de afgelopen 3 maanden 810 ton voedsel aangevoerd naar Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Borno van Nigeria. Dat is genoeg om 26.000 families 2 weken te voeden. Ondanks de toegenomen humanitaire hulpverlening in de regio, hebben duizenden mensen in de stad nog steeds dringend behoefte aan voedsel, maar ook aan water en medische zorg.
 

Informele kampen

Rond de 1 miljoen mensen zijn naar Maiduguri gevlucht voor het gewapende conflict tussen Boko Haram en de Nigeriaanse overheid. De meest kwetsbare mensen leven vooral in informele kampen, die niet erkend zijn door de overheid. In die kampen leven duizenden mensen en is geen hulp. ‘Vele mensen kwamen naar in Maiduguri met niet meer dan de kleren die ze aanhadden’, zegt Philippe Le Vaillant, landencoördinator in Nigeria van Artsen zonder Grenzen. ‘Ze kunnen geen geld verdienen en de prijs van voedsel is in 12 maanden meer dan verdubbeld. Ze lijden bovendien al jaren onder het conflict en de onveiligheid en zijn dus uitgeput.’

 

Voedseldistributie in Maiduguri op 14 december 2016. Iedere familie krijgt een rantsoen voor 2 weken, naast gierst en bonen ook 5 liter palmolie.

 

Gezondheidscentra

Artsen zonder Grenzen runt in Maiduguri twee gezondheidscentra en twee therapeutische voedingscentra voor ernstig ondervoede kinderen. Elke dag voert de organisatie ook 80.000 tot 100.000 liter water naar Maiduguri aan, totdat een oplossing is gevonden op de langere termijn. Daarnaast bouwt de organisatie ook latrines en waterputten in het centrum van de stad.

 

Slecht oogstseizoen

De voedselschaarste zal vanaf maart weer toenemen, wanneer de voedselvoorraad van dit slechte oogstseizoen op zal zijn en het jaarlijkse hongerseizoen weer begint. Voedselhulp redt niet alleen mensen van honger, maar is ook belangrijk om mensen tijdens het regenseizoen - vanaf juni – weerbaar te maken tegen infecties als malaria en diarree. In augustus vorig jaar stierven door ernstige complicaties 75 van de 369 kinderen die opgenomen waren in de voedingscentra van Artsen zonder Grenzen. In november, toen het regenseizoen afnam, kwamen 21 van de 250 opgenomen kinderen om.

 

Opschaling

‘Hoewel bepaalde seizoensfactoren nu tijdelijk verlichting brengen, is de noodsituatie allesbehalve voorbij’, zegt Dr. Javed Ali van Artsen zonder Grenzen. ‘Zonder serieuze opschaling van de nationale en internationale hulp dreigt de situatie volgend jaar nog slechter te worden, met een miljoen mensen die ontheemd zijn door het conflict.’
 

Zorgen

Artsen zonder Grenzen heeft 11 permanente gezondheidscentra in de deelstaat Borno en haar medische teams bezoeken regelmatig 5 andere centra. Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over de gebieden waar hulporganisaties niet kunnen komen. Mogelijk bevinden zich daar nog duizenden mensen zonder hulp.