Artsen zonder Grenzen zet noodtenten op in Belgrado

donderdag 19 januari 2017

Vanwege gebrek aan concrete, acute oplossingen zet Artsen zonder Grenzen wintertenten op om de meest kwetsbare mensen die in het centrum van Belgrado gestrand zijn, op te vangen. Wij breiden de noodopvang uit in samenwerking met de Servische autoriteiten. De eerste 5 tenten staan al. Hierin kunnen tot 100 mensen in worden ondergebracht.

 

2 van de 5 wintertenten die Artsen zonder Grenzen als noodonderkomens heeft opgezet in Belgrado, Servië, bij verlaten pakhuizen waar gestrande mensen tot nu toe verblijven. Lokale vrijwilligers helpen ons met het klaarmaken voor gebruik. 18 januari 2017.

 

Meer noodopvang nodig

Minstens 1.200 vluchtelingen en andere mensen die in Servië gestrand zijn, leven in primitieve omstandigheden met temperaturen onder het vriespunt in het centrum van Belgrado. Afgelopen dagen hebben de Servische autoriteiten een nieuw noodopvangcentrum geopend in Obrenovac, op 30 kilometer van Belgrado. Dinsdag zijn rond de 200 mensen naar deze opvang overgebracht, maar er zijn nog vele anderen die geen behoorlijk onderdak hebben en maar beperkt hulp ontvangen.

 

Steun onze teams wereldwijd

 

Leefbare onderkomens

Hoeveel meer tenten we gaan plaatsen zijn we nog aan het bespreken met de Servische autoriteiten, afhankelijk van de noden. Wij hebben nog 20 winterbestendige tenten die wij kunnen opzetten, maar wij blijven hameren op een langetermijnoplossing. ‘Het opzetten van deze wintertenten zien we als een noodgreep, het is gèèn echte oplossing. Wij kunnen het niet aanzien dat mensen bevriezen en hoe hun gezondheid steeds sterker achteruitgaat,’ aldus Stefano Argenziano, operationeel coördinator voor Artsen zonder Grenzen. ‘Deze mensen hebben al weken weinig tot geen hulp gehad. Wat hun juridische status in het land ook is, zij hebben onmiddellijk leefbare onderkomens nodig.’

 

Momcilo Djurdjevic en Gassem Kazemi van Artsen zonder Grenzen onderzoeken een man in een mobiele kliniek in Belgrado, Servië.

 

Frostbite

Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg in een mobiele kliniek vlakbij de verlaten pakhuizen waar vele gestrande mensen verblijven. De afgelopen weken zagen onze medische teams een toename in luchtweginfecties en huidproblemen, directe gevolgen van de vrieskou in combinatie met de abominabele levensomstandigheden. Ook hebben onze hulpverleners 7 gevallen van ‘frostbite’, bevroren lichaamsdelen, gezien, waaronder een meisje van 2 jaar. We hebben haar voor verdere behandeling overgebracht naar het lokale ziekenhuis.

 

Langetermijnoplossingen nodig

‘Veel mensen zijn al verzwakt als ze in Belgrado aankomen. Ze zijn de grenzen op gevaarlijke manieren overgestoken en smokkelaars of grenspolitie hebben hun mishandeld. Europese en Balkanautoriteiten kunnen niet doorgaan met hen simpelweg de rug toe te keren. Zij verkeren in nood, zij hebben hulp nodig. Er moeten concrete en langetermijnoplossingen komen om de bescherming waar zij behoefte aan hebben, te bieden,’ besluit Argenzanio.

Sluit zoeken

Zoekveld