Artsen zonder Grenzen verwelkomt beslissing Keniaanse hooggerechtshof over Dadaab

donderdag 09 februari 2017

Artsen zonder Grenzen verwelkomt het besluit van het Keniaanse hooggerechtshof van vandaag. Daarin wordt het sluiten van de vluchtelingenkampen in Dadaab illegaal verklaard. Ook het Keniaanse agentschap voor vluchtelingenzaken is door dit besluit weer opgericht.

 

Positieve stap

De uitspraak is een zeer positieve stap voor de levens van de honderdduizenden Somalische vluchtelingen in de kampen, die samen de grootste vluchtelingennederzetting ter wereld vormen. Hun toekomst was sinds het besluit van afgelopen mei onzeker.

 

Respecteren

Artsen zonder Grenzen roept de Keniaanse regering op het besluit te respecteren. Terugkeer naar Somalië mag alleen gebeuren op vrijwillige basis.

 

Geprotesteerd

Artsen zonder Grenzen heeft steeds geprotesteerd tegen het plan. We hebben aangedrongen in plaats van deze massale opvang naar alternatieve oplossingen te kijken. Meer hervestiging in andere landen, in kleinere kampen in Kenia of in Keniaanse gemeenschappen zouden mogelijkheden kunnen zijn.

 

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1992 in Dadaab en is momenteel de enige organisatie die medische zorg geeft in het vluchtelingenkamp Dagahaley in Dadaab.