‘Er leven honderden mensen rond onze kliniek’

De deelstaat Borno in Nigeria is het voornaamste strijdtoneel van Boko Haram en het leger. De bevolking zit gevangen in het kruisvuur. Medisch directeur Jean-Francois Saint-Saveur vertelt.

Hoe is de situatie voor de bevolking in het gebied?

De bevolking is erg arm en grotendeels afhankelijk van humanitaire hulp. Velen zijn op enig moment gevlucht voor geweld. Zij moesten alles achterlaten – huizen, akkers, vee. In sommige plaatsen is het onmogelijk om nu gewassen te verbouwen en het is gevaarlijk om ver buiten dorpen te gaan om hout te verzamelen. Er zijn voedseldistributies gedaan, maar er is meer nodig. Bovendien is er te weinig water, sanitaire voorzieningen en medische zorg.

 

Welke hulp is er ter plaatse voor de mensen?

Op bepaalde plekken is Artsen zonder Grenzen de enige internationale hulporganisatie. En dat terwijl er nog steeds nieuwe vluchtelingen bijkomen. Zo kwamen er in het plaatsje Pulka op één dag vijfhonderd nieuwe mensen aan, vooral ouderen, vrouwen en kinderen. Er is een kamp gebouwd, met tenten, maar er zijn geen latrines of waterpunten, dus de vluchtelingen kunnen er niet leven. Daarom leven er nu honderden mensen rond de kliniek van Artsen zonder Grenzen. We geven ze wat we kunnen, maar hun leefomstandigheden zijn onacceptabel.

 

In onze kliniek behandelen we onder meer ondervoede kinderen.

 

Wat zijn de grootste medische noden?

Het zorgsysteem in Borno heeft een enorme klap gekregen door het conflict. Basiszorg is er niet genoeg en ziekenhuizen zitten overvol. De toegang tot zorg is zeer beperkt. En omdat er zo weinig hulporganisaties zijn, zijn er grote gaten in de medische hulp. Noodhulp, chirurgie, bloedtransfusies, geestelijke zorg, het is er allemaal te weinig. Onze patiënten lijden aan ondervoeding, malaria, luchtweginfecties – allemaal het gevolg van de slechte leefomstandigheden. En dat is dus op de plekken waar wij kunnen zijn. Er zijn ook nog veel plekken waar we geen hulp kunnen bieden, omdat het er te onveilig is. We weten niet wat daar gebeurt.

 

Jean François Saint-Sauveur, medisch directeur van Artsen zonder Grenzen Spanje.

 

Krijg je van de patiënten mee wat ze hebben meegemaakt?

Er zijn mensen die vertellen dat ze hele heftige dingen hebben ervaren, extreem geweld. Bovendien zijn ze nu nog eens volledig afhankelijk van anderen om te overleven. Ze voelen zich hulpeloos, tot in hun ziel geraakt.

 

In de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria zijn 1,8 miljoen mensen op de vlucht vanwege een aanhoudend conflict tussen terreurgroep Boko Haram en de Nigeriaanse staat. Artsen zonder Grenzen runt momenteel tien medische voorzieningen in Borno. Onze teams geven voedingshulp, vaccinaties, medische basiszorg en psychosociale zorg.

 

Februari 2017