Tropenarts en leider medisch team Tessa Thiadens drinkt thee met haar collega’s in Lankien, Zuid-Sudan.

Liters thee

afbeelding van Tessa Thiadens

Tessa Thiadens

Zuid-Sudan, arts

Tropenarts Tessa Thiadens heeft de leiding over het medisch team van een ziekenhuis in Lankien, Zuid-Sudan, een land dat verwikkeld is in een slepende burgeroorlog. Gelukkig houdt ze van thee.

Eén van de dingen die ik heb geleerd in mijn rol als leider van het medisch team is thee drinken. Thee drinken? Ja, eindeloos veel kopjes thee drinken. Liters! Met de verpleegkundigen, de laboratorium-mannen, de apothekers, de verloskundigen, de schoonmakers, de chauffeurs, de logistiekers. Maar ook met de medicijnmannen uit het dorp, de lokale autoriteiten, de dorpsouderlingen, de traditionele vroedvrouwen, de politiechef en de kolonel van het leger. 

 

Tropenarts en leider van het Artsen zonder Grenzen medisch team in Lankien, Zuid-Sudan, drinkt thee in Yuai, een van de dorpen waar Artsen zonder Grenzen met een team naartoe gaat om mensen medische zorg te bieden.

 

Thee als de weg naar informatie

Ieder kopje thee brengt nieuwe dingen aan het licht; het laatste nieuws, wat er speelt onder de mensen etc. Dit levert hele waardevolle informatie op. Informatie die ik verwerk in de vele beslissingen die we dagelijks moeten nemen om ons medisch programma zo goed mogelijk te laten lopen. Gelukkig was ik altijd al een goede theeleut!

 

Mei 2017

 

Inmiddels is Tessa terug in Nederland, maar we wilden je haar berichten niet onthouden.

 


afbeelding van Tessa Thiadens Geschreven door: Tessa Thiadens
Tessa’s ouders werkten in de ontwikkelingssamenwerking. ‘Het komt niet uit de lucht vallen dat ik tropenarts ben geworden,’ aldus Tessa. Zij is net terug van haar derde missie, in Zuid-Sudan.