Noord-Nigeria getroffen door ergste meningitis C-epidemie sinds 2008

dinsdag 09 mei 2017

Duizenden mensen in Noord-Nigeria zijn getroffen bij een uitbraak van meningitis C. Het is de grootste uitbraak van de ziekte sinds 2008. In de deelstaat Zamfara werden zes maanden geleden de eerste patiënten geregistreerd. Sindsdien heeft de uitbraak zich verspreid over zeven deelstaten in het noorden land. Artsen zonder Grenzen ondersteunt het Nigeriaanse ministerie van Volksgezondheid met de bestrijding van de uitbraak. De initiële trage respons van de overheid en het gebrek aan vaccins belemmeren echter de noodhulp.

 

Behandelcentra en mobiele teams

Nigeriaanse zorgautoriteiten maakten eind april melding van 9.646 mensen met mogelijk meningitis C. Sinds eind 2016 zijn er 839 mensen gestorven. Artsen zonder Grenzen heeft een behandelcentrum met 200 bedden in Sokoto en een kliniek met 20 bedden in Anka. Daarnaast gaan mobiele teams naar medische voorzieningen in de regio om voorlichting te geven en de ontwikkeling van de uitbraak te onderzoeken.

 

Patiënten rusten op bedden in de hal van behandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Sokoto, Nigeria.

 

Besmettelijk en dodelijk

Meningitis (ook wel hersenvliesontsteking of nekkramp) is een bacteriële infectie van de vliezen rond de hersenen en ruggenmerg. Meningitis heeft meerdere vormen (A, B en C) en komt overal ter wereld voor. Het is zeer besmettelijk en kan zonder behandeling dodelijk zijn. Snelle behandeling is in Noord-Nigeria echter lang niet altijd mogelijk. ‘We behandelden dagenlang een 9-jarige jongen,’ zegt verpleegkundige Caroline Riefthuis in Sokoto. ‘Hij genas. Maar helaas ontdekten we dat hij doof en blind was geworden – bijverschijnselen van ernstige meningitis.’

 

Snel handelen cruciaal

Het is belangrijk om mensen snel te behandelen en om mensen ertegen in te enten om verdere verspreiding te voorkomen. Op 1 mei ondernam Artsen zonder Grenzen met de Nigeriaanse zorgautoriteiten een vaccinatiecampagne in Sokoto. In 7 dagen werden er ongeveer 148.000 mensen tussen 1 en 20 jaar ingeënt. Later deze maand staat een volgende vaccinatiecampagne gepland. Het wereldwijde tekort aan het vaccin voor meningitis C baart echter grote zorgen. In Sokoto zijn bijvoorbeeld maar 800.000 vaccins beschikbaar terwijl er 3 miljoen benodigd zijn.

 

 

Aanpak decentraliseren

Het gebrek aan preventieve maatregelen vereist een snelle reactieve respons om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Daarom roept Artsen zonder Grenzen op tot een gedecentraliseerde aanpak. Dan kunnen mensen in afgelegen gebieden sneller behandeld worden. Ook pleit landencoördinator Philip Aruna voor het versterken van de nationale respons: ‘Het systeem van opmerken, diagnosticeren en snel behandelen van patiënten moet verbeteren. Zo kan de impact van de uitbraak zo veel mogelijk beperkt worden.’