Jemen: cholera-uitbraak zet zwak zorgsysteem verder onder druk

dinsdag 09 mei 2017

In Jemen helpt Artsen zonder Grenzen bij het bestrijden van een uitbraak van cholera. We hebben cholerabehandelcentra opgezet in vijf ziekenhuizen om patiënten met symptomen te isoleren en te behandelen. Ook ondersteunen we medische voorzieningen van lokale gezondheidsautoriteiten. Medische teams hebben sinds 30 maart in de gouvernementen Amran, Hajja, Al-Dhale, Taiz en Ibb 780 patiënten met cholera en acute waterige diarree behandeld.

 

Zorgsysteem verzwakt

Sinds in Jemen in maart 2015 oorlog uitbrak, is de gezondheidszorg in het land op vele plaatsen ingestort. Voor miljoenen mensen is de toegang tot medische zorg daardoor zeer beperkt. Bovendien moesten vele ziekenhuizen en klinieken inmiddels hun deuren sluiten vanwege een gebrek aan financiële middelen voor materialen en medisch personeel. Artsen zonder Grenzen vreest daarom dat het ernstig verzwakte Jemenitische zorgsysteem deze uitbraak niet alleen aankan.

 

Meer hulp cruciaal

‘We maken ons erg zorgen dat de ziekte verder zal verspreiden en niet onder controle te houden is,’ zegt landencoördinator Shinjiro Murata. ‘Een goede samenwerking tussen zorgverleners en autoriteiten is nodig om voldoende steun te kunnen bieden aan ziekenhuizen en gemeenschappen in de getroffen gebieden. De hulp moet bovendien onmiddellijk opgeschaald worden om de uitbraak in te dammen.’

 

Lees meer over ons werk in Jemen op de blog van de Finse anesthetist Kariantti, een van onze mensen ter plaatse. Of steun ons werk in het door oorlog verscheurde Jemen met een bijdrage.

Sluit zoeken

Zoekveld