Cholera-epidemie in Jemen verergert razendsnel

maandag 22 mei 2017

In Jemen loopt het aantal mensen met cholera en acute waterige diarree snel op. Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat er onmiddellijk meer hulp nodig is om de epidemie onder controle te krijgen.

 

Aantal besmettingen verdubbeld

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal mogelijk besmette mensen de afgelopen vijf dagen verdubbeld, van 11.000 naar 23.500. De Jemenitische gezondheidsautoriteiten melden besmettingen in 18 van de 22 gouvernementen. Onze teams hebben tot nu toe 3.092 patiënten behandeld. De komende dagen zullen wij 63 ton aan medisch materiaal het land in brengen.

 

Een cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Khamer, Jemen.

 

Bron aanpakken

‘De snelle verspreiding van de uitbraak is uitermate zorgwekkend,’ zegt landencoördinator Ghassan Abou Chaar. ‘Voor deze uitbraak was het zorgsysteem in het land al zwak en waren de medische noden al enorm. Om de uitbraak nu te stoppen, is er meer nodig dan de mensen behandelen die ziekenhuizen weten te bereiken. We moeten de bron van de ziekte aanpakken, door schoonwater- en sanitaire voorzieningen te verbeteren en door samenwerking met gemeenschappen om besmettingen te voorkomen.’

 

Tekort aan medisch personeel

Door de oorlog in Jemen, die begon in maart 2015, is het zorgsysteem in het land voor een groot deel ingestort. Veel ziekenhuizen functioneren niet meer en er is een tekort aan medicijnen – waaronder infuusvloeistoffen en rehydratiezouten, beide essentieel voor de bestrijding van cholera.
 

Onveiligheid

Daarnaast wordt het behandelen van patiënten bemoeilijkt door een tekort aan medisch personeel. Medewerkers van ziekenhuizen en klinieken krijgen al sinds september 2016 geen salarissen meer en velen hebben ander werk gezocht om hun gezinnen te kunnen onderhouden. De onveiligheid in het land zorgt er bovendien voor dat hulporganisaties sommige getroffen gebieden niet in kunnen.

 

Materiaal en geld nodig

Artsen zonder Grenzen roept op tot het sturen van medische materialen naar Jemen en tot het betalen van vergoedingen aan medisch personeel zodat zij hun beroep kunnen uitoefenen. Ook roepen wij strijdende partijen op om toegang tot en hulp in getroffen gebieden mogelijk te maken.

 

Lees meer over ons werk in Jemen op de blog van de Finse anesthetist Kariantti, een van onze mensen ter plaatse. Of steun ons werk in het door oorlog verscheurde Jemen met een bijdrage.