Artsen zonder Grenzen vliegtuig op de landingsbaan in Lankien, Zuid-Sudan.

Afscheid van Zuid-Sudan

afbeelding van Tessa Thiadens

Tessa Thiadens

Zuid-Sudan, arts

De missie van tropenarts Tessa Thiadens in Zuid-Sudan komt ten einde. Zij vraagt zich af hoe het verder moet met land en put hoop uit haar Zuid-Sudanese collega’s.

De missie in Zuid-Sudan zit er voor mij bijna op. Ik kijk terug op een hele intense periode. Het leven is heel erg hard voor de mensen hier. De gezichtsuitdrukking van sommige patiënten staat voor eeuwig op mijn netvlies gegrift.

 

Volle maan

Hoe moet het verder met dit land, deze regio. Zal er ooit vrede komen? Zal er een dag komen dat mensen ’s avonds zonder angst naar bed kunnen gaan? Ik heb de antwoorden niet. Ik put hoop uit de geweldige Zuid-Sudanese collega’s die ik heb ontmoet. Die ondanks alles hun steentje willen bijdragen aan een betere toekomst. Die zich dag in dag uit inzetten voor hun medemens. Die met opgeheven hoofd en rechte rug door het leven gaan. Die dansend bij volle maan het leven blijven vieren. 

 

Tessa met ‘Mama Loice’, Zuid-Sudanese verpleegkundige en ‘mijn steun en toeverlaat’.

 

Koffertje

Martha biedt aan om mijn rode koffertje naar het vliegtuig te dragen. Ze loopt een paar meter voor me uit met het koffertje op haar hoofd. Ik moet lachen, ik vind het zo’n grappig gezicht om mijn vertrouwde rode koffertje zo te zien. Dat ding heeft me inmiddels naar zoveel plekken op de wereld gevolgd. Bangladesh, Haïti, Congo, Zuid-Sudan en wie weet wat de volgende bestemming zal zijn. Maar nu eerst: thuiskomen en mijn vrienden en familie knuffelen.

 

Tessa’s rode koffertje wordt door Martha naar het vliegtuig gebracht (links). ‘High five met onze vriendjes op de landingsbaan.’ (rechts).

 

‘Afscheid nemen van teamgenoten na intensief samenwerken en samenleven is soms heel moeilijk!’

 

Tessa en haar collega’s tijdens het toedienen van vaccinaties in Lankien, Zuid-Sudan.

 

Juni 2017

 

Inmiddels is Tessa al een tijdje terug in Nederland, maar we wilden je haar berichten niet onthouden.


afbeelding van Tessa Thiadens Geschreven door: Tessa Thiadens
Tessa’s ouders werkten in de ontwikkelingssamenwerking. ‘Het komt niet uit de lucht vallen dat ik tropenarts ben geworden,’ aldus Tessa. Zij is net terug van haar derde missie, in Zuid-Sudan.