Lange dagen in Jemen

De bevolking van Jemen krijgt klap op klap. Terwijl de oorlog aanhoudt, raast er nu ook een cholera-epidemie door het land. Anesthesist Kariantti Kallios hield enkele weken een blog voor ons bij.

‘Jemen is in de greep van een vreselijke burgeroorlog en miljoenen mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Dat is de setting voor mijn eerste missie bij Artsen zonder Grenzen. Ik ben anesthesist, werkzaam in een ziekenhuis in de plaats Khameer.

 

Cholera uitgebroken in Jemen

Er is een cholera-epidemie uitgebroken. Drie dagen geleden werd er een patiënt opgenomen in de isolatieafdeling. De dag erop waren dat er zes. Gisteren nog eens zestien. De isolatieafdeling is nu al helemaal vol en we moesten snel een strategie ontwikkelen om de stroom aan patiënten op te vangen. Dat resulteerde in elk geval in het opzetten van een behandelcentrum in de tuin van het ziekenhuis. Maar dat zijn ook maar vijftien extra bedden. We hebben nu al patiënten door moeten verwijzen naar andere behandelcentra.

 

Een cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Khameer, Jemen.

 

Oorlog gaat door

De oorlog gaat ondertussen maar door. We zijn in een stroomversnelling terechtgekomen. Het aantal patiënten neemt al dagen toe, met velen die traumahulp nodig hebben. Zo waren er meerdere mensen met schotwonden. Een veertigjarige vrouw, een vijfjarig meisje, haar zusje van twee. Zij had meerdere verwondingen. We konden de schade eigenlijk alleen beperken. We moeten haar de komende dagen goed in de gaten houden.

 

Aanmoediging

We opereerden een paar dagen geleden een jongen met een schotwond in zijn borst. Hij lag nu al een paar dagen op de IC. Hij maakte het onder omstandigheden goed, maar hij wilde zijn bed maar niet uit, terwijl hij echt beweging nodig had. Toen besloot een collega, chirurg Ali, tot wat actie. Hij trok de jongen uit bed en nam hem aan de hand mee om samen de rondes door het ziekenhuis te lopen. De andere hulpverleners en ik moedigden hem de hele tijd aan. Niet lang daarna kon hij terug naar huis. Soms kom je met een beetje aanmoediging al een heel eind.

 

Kariantti op onze basis in Khameer, Jemen.

 

Cholerabehandelcentrum in een school

De scholen in Jemen zijn nu uit voor de zomer. En dat komt goed uit, want nu kunnen we een nabij schoolgebouw gebruiken als cholerabehandelcentrum. De epidemie wordt namelijk steeds groter. En niets wijst erop dat deze snel onder controle zal zijn. We hebben hier al honderden patiënten en velen zijn er erg aan toe. Onze teams maken steeds langere dagen.’

 

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws uit Jemen? Of meer verhalen van onze hulpverleners lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

Lees ook het vorige verhaal van Kariantti: Alle zeilen bijzetten in Jemen


afbeelding van Kariantti Kallios Geschreven door: Kariantti Kallios
Kariantti Kallios, uit Finland, werkt als anesthesist voor Artsen zonder Grenzen.