Ondervoede kinderen weer op de been helpen

In Noordoost-Nigeria zijn veel mensen gevlucht voor de strijd tussen het leger en Boko Haram. Velen zijn afhankelijk van hulp om te overleven. Zo ook de kinderen die we behandelen voor ondervoeding.

Beeld © Sylvain Cherkaoui

 

Door het geweld moesten mensen vaak halsoverkop vluchten, met niets dan de kleren die ze aanhadden. Velen leven nu in vluchtelingenkampen. Om te overleven hebben zij voedsel, schoon water, onderdak en medische zorg nodig. Het naderende regenseizoen zal de hulp ernstig bemoeilijken. 

 

 

De stad Rann zal door de regens een eiland worden, volledig afgesloten van de buitenwereld. Zo’n 40.000 mensen in gebied zullen zonder hulp komen te zitten, als die niet vooraf is opgezet.

 

 

Haja (30) moest drie jaar geleden haar huis achterlaten. Haar dochtertje Marian is nu 3. Ze leven in een vluchtelingenkamp.

 

 

Ziekte zorgt voor meer ondervoeding, omdat kinderen te zwak worden om te eten. Ernstig ondervoede kinderen worden opgenomen. Zo ook Hadizi, nog maar 6 maanden oud.3

 

 

Artsen zonder Grenzen heeft meerdere voedingscentra en klinieken opgezet. Daar worden ondervoede kinderen weer op de been geholpen.

 

 

Arts Ebel Lorena Ortiz: ‘Wat mij enorm veel voldoening geeft, is het moment dat een kind uit de zogenaamde “fase één” komt. Als we de onderliggende gezondheidsproblemen bestreden hebben en we de ondervoeding direct kunnen aanpakken.’

 

 

Elke dag gaan de kinderen in bad.

 

 

Zorgvoorlichter Lia aan het bed van een patiëntje in Fori.

 

 

Families krijgen een pakket aan voedingsmiddelen mee: bonen, rijst, palmolie, graan en soja. Zo willen we nieuwe ondervoeding voorkomen.

 

 

Het regenseizoen is inmiddels in volle gang. Dat betekent dat sommige gebieden zeer moeilijk bereikbaar worden. Zo verandert het plaatsje Rann, waar veel mensen hulp nodig hebben, in een eiland doordat de wegen ondergelopen zijn.

 

 

Bij het regenseizoen hoort ook de jaarlijkse malariapiek. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar. Behalve op ondervoeding worden kinderen daarom ook getest op malaria.

 

 

Ashe (25) en haar zoontje Abakar (18 maanden oud) in ons voedingcentrum in Maiduguri.

 

Juli 2017