3D en VR om noodhulp te verbeteren

Een speciaal innovatieteam van Artsen zonder Grenzen onderzocht de humanitaire toepassingen van 3D-printen en virtual reality. De mogelijkheden blijken legio.

Van oorlogen tot rampgebieden tot kleine dorpen die honderden kilometers van de dichtstbijzijnde grote stad liggen: onze teams werken in zeer verschillende omgevingen. Als we ergens een nieuw ziekenhuis moeten opbouwen, doen we dat normaal gesproken op basis van een 2D-tekening. Met 3D-printen en virtual reality kunnen we echter een ontwerp maken dat veel beter aansluit op de specifieke kenmerken van een gebied.

 

Een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen bekijkt een ziekenhuis een keer op een heel andere manier.

 

Onschatbare waarde

De proefcase was ons ziekenhuis in Cantahay in de Filipijnen, opgezet na de verwoesting van tyfoon Haiyan in 2013. We pakten de bestaande bouwtekeningen van het ziekenhuis en maakten hier zowel een 3D-print als een virtueel ontwerp van. ‘Je ziet jezelf meteen in het ziekenhuis staan,’ zegt logistiek directeur Jean Pletinckx. ‘Het is daarom van onschatbare waarde om toekomstige ziekenhuizen te ontwerpen. Maar ook om mensen beter te trainen en voor te bereiden.’

 

 

Elke uithoek

Het ziekenhuis in de Filipijnen was een test. Maar in de nabije toekomst willen we 3D-modellen kunnen sturen naar elke uithoek van de wereld. Onze teams moeten die dan gewoon op hun webbrowser kunnen bekijken. Zo kunnen zij ter plekke het ontwerp evalueren, bijschaven en verbeteren – nog voor de eerste steen of tegel gelegd is.

 

September 2017