80 gewonden na nieuwe uitbarstingen geweld Centraal-Afrikaanse Republiek

woensdag 18 april 2018

In de hoofdstad Bangui van de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben we op 8 en 10 april in onze kliniek 80 gewonden behandeld. 2 van hen overleden.

 

Lokale milities

Op zondag 8 april braken in de wijk PK5 gevechten uit tussen aan de ene kant de VN-vredesmacht MINUSCA en de Centraal-Afrikaanse veiligheidstroepen en aan de andere lokale milities. We behandelden 40 gewonden, van wie er 1 overleed.

 

Ali, een student, is in z’n buik geraakt bij de gevechten in de hoofdstad Bangui van de Centraal-Afrikaanse Republiek op 10 april. Hij wacht op zijn operatie in de kliniek van Artsen zonder Grenzen.

 

Schotwonden

Op dinsdagmiddag 10 april laaiden de gevechten in PK5 opnieuw op. Pas ’s avonds konden ambulances van het Rode Kruis de gewonden van die gevechten evacueren. Artsen zonder Grenzen behandelde ook na deze gevechten 40 gewonden. Weer overleed 1 van hen. Het grootste deel van de slachtoffers was geraakt door geweervuur. Een aantal van hen had steekwonden of was geraakt door granaatscherven.

 

Vluchtelingen

Na berichten over groepen mensen die PK5 en de omringende buurten zouden zijn ontvlucht, bekeek ons team of er nog hulp nodig was voor deze mensen. Maar al snel werd duidelijk dat deze mensen waren opgevangen door gastgezinnen.

 

Spanning

In de dagen na het incident meldden onze teams in de steden Bria, Bambari, Kabo en Batangafo toegenomen spanning na de gebeurtenissen in PK5. In Kabo en Bataganfo hebben gewapende groepen de bewegingsvrijheid van Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties ingeperkt.