Onderkomens van migranten in Maleisië

Maleisië

In Maleisië richt Artsen zonder Grenzen zich op gezondheidszorg voor vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Maleisië

 

In 2017 boden we met 51 mobiele klinieken ruim 4.800 consulten aan vluchtelingen. We verwezen 893 mensen door naar ziekenhuizen voor spoedeisende verloskunde, zorg voor pasgeborenen en verwondingen in relatie tot werk of verkeersongelukken. Ook ging het daarbij om tuberculosepatiënten en patiënten met chronische ziekten.

 

Rohingya

Zo’n 65% van onze patiënten waren gevluchte Rohingya uit Myanmar. Doordat ze illegaal in het land zijn, hebben ze vaak geen toegang tot medische zorg. In 2018 openen we een vaste kliniek in een wijk in de stad Penang, waar veel migranten uit diverse landen verblijven.

 

Mensenhandel

Ook in 2017 begonnen we met het bieden van medische screenings en ambulante zorg in opvanglocaties van de overheid voor slachtoffers van mensenhandel. Het team zorgde ook voor hygiënekits en gaf gezondheidsvoorlichting. We bereikten daarmee 297 slachtoffers uit Thailand, Cambodja, Vietnam, Indonesië, China, Myanmar, Nepal, Bangladesh en de Filipijnen.

 

Netwerk

Op het eiland Langkawi, waar veel migranten aan land komen, hebben we een netwerk opgezet van vissers en de lokale autoriteiten. Daardoor zijn we meteen op de hoogte als een boot met vluchtelingen in aantocht is. We hebben twee trainingssessies voor de vissers gehouden over hoe ze het beste hulp kunnen bieden als ze een vluchtelingenboot op zee tegenkomen.

 

Bescherming

De Rohingya-vluchtelingen zijn stateloos, en komen dus zonder enig officieel papier aan in Maleisië. Hun enige kans op een identiteitsdocument, en dus bescherming tegen willekeur van de Maleisische overheid, is een erkenning door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Artsen zonder Grenzen bemiddelt bij het krijgen van dit document voor medisch kwetsbare personen, zoals bijvoorbeeld mensen met chronische ziekten en zwangere vrouwen. In 2017 hebben we 439 mensen op deze manier ondersteund, 31% van het totaal van dit soort bij de UNHCR ingediende verzoeken.

 

4.800
consulten boden we in 2017 in Maleisië met 51 mobiele klinieken
65%
van onze patiënten waren gevluchte Rohingya uit Myanmar