Noma

Noma is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen die in armoede en slechte hygiëne leven. Wij ondersteunen 's werelds enige nomakinderziekenhuis, in Sokoto, in het noordwesten van Nigeria.

Wat is noma?

Noma is een infectie waarbij de weefsels in en rondom het gezicht afsterven.

De infectie vernietigt de botten, weefsel en de rest van het gezicht. Noma is een niet-besmettelijke bacteriële ziekte die begint als een ontsteking van het tandvlees, vergelijkbaar met een kleine zweer in de mond. De infectie vernietigt het bot en het weefsel zeer snel. Dat is een kwestie van dagen.

 

Grootste slachtoffers

Noma is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen die in armoede en slechte hygiëne leven. 90% van de patiënten sterft in de eerste 2 weken als ze niet op tijd worden behandeld. Helaas hebben veel families geen toegang tot de juiste gezondheidszorg of kunnen de antibiotica niet betalen.

 

Waar komt noma voor?

Noma komt het meest voor langs de zogenaamde Afrikaanse nomagordel, die zich uitstrekt over de Sahara van Senegal tot Ethiopië. Maar er zijn ook gevallen vastgesteld in Azië en meer recent in Europa en de Verenigde Staten bij patiënten met een slecht immuunsysteem.

 

 

 

Behandeling van de ziekte

Als de ziekte vroegtijdig wordt vastgesteld, is noma goed te behandelen. Door middel van mondhygiëne, antibiotica en wondverband kan een patiënt binnen enkele weken volledig herstellen.

 

Ondersteuning noma-kinderziekenhuis

Sinds 2014 steunen wij het noma-kinderziekenhuis in Sokoto.

4x per jaar sturen wij een groep hoogopgeleiden plastische chirurgen, kaakchirurgen, verpleegkundigen en een anesthesioloog naar het ziekenhuis. In samenwerking met de specialisten van het nomakinderziekenhuis in Sokoto verzorgt dit team hersteloperaties bij noma-patiënten.

 

 

Bewustwording over noma

We willen het bewustzijn rondom noma vergroten in Nigeria, zodat mensen de ziekte begrijpen en in staat zijn patiënten te verzorgen. In samenwerking met het Nigeriaanse Ministerie van Volksgezondheid zijn er voorlichtingsteams gevormd om de mensen in de regio te informeren. Ook zoeken ze actief naar eventuele nomapatiënten.

 

 

Het verhaal van Bilya

20-jarige Bilya heeft 4 jaar lang gewacht op zijn operatie. Hij lijdt aan een verwaarloosde ziekte genaamd noma. Bilya heeft deze ziekte al sinds hij 1 jaar is. Noma begint als een tandvleesontsteking. Het vernietigt bot en weefsel. Het wordt moeilijk om te eten, praten, kijken of ademen. Bovendien moeten overlevenden omgaan met het sociale stigma rond misvorming. Mensen renden weg toen ze Bilya's gezicht zagen. ‘Ze zagen me niet als een mens’, zegt hij.

 

 

Het verhaal van Maryan

Maryan is 4 jaar oud. Samen met haar moeder kwam ze in maart 2016 naar het nomakinderziekenhuis. Maryan heeft hier hersteloperaties gehad.

 

 

Het verhaal van Umar en Adamu

De 8–jarige Umar en de 15-jarige Adamu zijn beide nomapatiënten. Ze staan voor de ingang van de postoperatieve afdeling van 's werelds enige nomaziekenhuis in Nigeria.