India

400 miljoen mensen in India leven onder de armoedegrens. De meesten van hen hebben geen toegang tot de vaak wankele gezondheidszorg, zeker in de gewelddadige regio’s van het land.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over India

 

Artsen zonder Grenzen verleent hulp aan vluchtelingen, mensen die door conflicten afgesloten dreigen te raken van gezondheidszorg en biedt medische zorg voor mensen met levensbedreigende ziekten als tuberculose (tbc) en multiresistente tuberculose (een venijnige, moeilijk behandelbare vorm van tbc), aids, malaria en mazelen.

 

Mobiele klinieken

Het slepende conflict in de deelstaat Chhattisgarh beperkt de toegang tot zorg voor grote aantallen mensen. Onze teams bestrijden er infectieziekten waaronder tuberculose en bieden reproductieve zorg. Via onze kliniek in de stad Bijapur richten we ons op de zorg voor moeders en kinderen met verloskundige hulp, zorg voor pasgeborenen en kindergeneeskunde. Met mobiele klinieken klinieken bieden we basisgezondheidszorg en specialistische zorg aan de bevolking in de omgeving. In 2015 boden we 56.411 consulten en behandelden we 13.815 patiënten voor malaria.

 

Aidsremmers

De hoogste infectiecijfers waar het gaat om hiv/aids en tuberculose (tbc) in India komen voor in de deelstaat Manipur. In de plaatsen Churachandpur, Chakpikarong en Moreh hebben we klinieken op het gebied van hiv/aids en tuberculose, waar we ruim 1.500 patiënten van aidsremmers voorzien. De infectie met hepatitis C heeft vaak te maken met onhygiënisch drugsgebruik. We ondersteunen een lokale organisatie die een orale therapie voor de gebruikers van injecteerbare drugs promoot.

 

Psychosociale zorg

Na jaren van conflict is er in Kasjmir nog altijd grote behoefte aan psychosociale zorg. In 2015 verzorgden we 3.222 individuele sessies. Het aantal mensen dat aan onze programma’s deelnam steeg van 2.500 tot 3.000, maar door grote overstromingen in het gebied lag het programma een maand stil. Ook in 2015 werden afleveringen van Aalav Baya Aalav (Bel broer bel) uitgezonden. Dat is een 13-delige soapserie op de regionale TV over het omgaan met psychosociale problemen die onder supervisie van ons team wordt gemaakt.

 

Mumbai en Bihar

Ook op andere plekken  in India hebben we programma’s tegen specifieke ziekten en aandoeningen. In Mumbai runnen we een hiv/aidsprogramma, waarin we ook patiënten verplegen die daarnaast (mulitresistente) tuberculose of hepatitis B of C hebben.

 

Delhi

Sinds november 2015 hebben we in het noordelijke district van Delhi een kliniek voor slachtoffers van seksueel geweld. De kliniek biedt medische en psychologische zorg tegen (mogelijke) consequenties van dergelijk geweld. Medewerkers van de kliniek geven in het district voorlichting over het belang van tijdig hulp zoeken bij seksueel geweld.

 

Mei 2016

56.411
consulten in Chhattisgarh
3.222
Individuele psychosociale sessies in Kasjmir