In Myanmar biedt Artsen zonder Grenzen medische zorg: onder meer medische basiszorg en behandeling voor ziekten als malaria, aids en tuberculose. © Matthieu Zellweger

Myanmar

Artsen zonder Grenzen is de belangrijkste verstrekker van aidsremmers in Myanmar (Birma). Daarnaast bieden wij algemene medische zorg en specifieke behandelingen voor MDR-TB.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Myanmar

 

De projecten van Artsen zonder Grenzen in de noordelijke deelstaat Rakhine zijn weer opgestart na een verbod van de Myanmarese regering op onze activiteiten van februari tot december 2014. In dat gebied hebben we onder meer als een van de weinige organisaties projecten voor de Rohingya-bevolkingsgroep, die geen burgerrechten heeft en nauwelijks toegang tot gezondheidszorg. We ondersteunen met mobiele klinieken de overheid bij het verlenen van medische zorg – onder andere tegen de veelvoorkomende ziekte malaria - in twee vluchtelingenkampen en een aantal dorpen. In 2015 verzorgden we 84.689 consulten, ondersteunden we twee vaccinatiecampagnes en zorgden we voor 909 patiënten voor doorverwijzingen gespecialiseerde zorg in ziekenhuizen. Vanwege reisbeperkingen voor Rohingya’s in het noorden van Rakhine is de toegang tot zorg daar voor veel mensen onacceptabel laag. Die wordt nog vergroot door het grote gebrek aan internationale hulporganisaties in het gebied.

 

Hiv/aids

Voor de straatarme bevolking van Myanmar zijn de dure aidsremmers onbereikbaar, terwijl de ziekte in het land een grote impact heeft. Artsen zonder Grenzen heeft in de voormalige hoofdstad Yangon en in de deelstaten Shan en Kachin projecten tegen hiv/aids. In 2015 waren er zo’n 35.000 mensen opgenomen in onze hiv/aidsprogramma’s. Naast aidsremmers geven we ook voorlichting om verspreiding van de ziekte te voorkomen en bieden we psychosociale ondersteuning aan onze patiënten. We richten onze aandacht vooral op kwetsbare groepen als verslaafden aan injecteerbare drugs, prostituees, patiënten met zowel tuberculose als hiv/aids en met multiresistente tuberculose.

 

(Multiresistente) Tuberculose

Het overgrote deel van onze hiv/aidspatiënten is ook besmet met tuberculose of de zeer moeilijk te genezen multiresistente variant daarvan(MDR-TB). We zorgen daarom voor diagnose, behandeling en counseling voor bijna duizend hiv/aidspatiënten die ook met tuberculose zijn besmet. Bijna 120 van hen hebben MDR-TB. Met het ministerie van Volksgezondheid werken we aan het integreren van de behandeling van multiresistente tuberculose (MDR-TB) in de bestaande gezondheidszorg in het hele land.

 

April 2015

35.000
mensen opgenomen in onze hiv/aidsprogramma’s
996
hiv/aidspatiënten die ook met tuberculose zijn besmet
1992
Sinds 1992 werkt Artsen zonder Grenzen in Myanmar