Oezbekistan

Multiresistente tuberculose (MDR-TB) komt veel voor in Oezbekistan. Zeer weinig inwoners hebben echter toegang tot adequate medicatie en zorg voor deze dodelijke, besmettelijke ziekte.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Oezbekistan

 

Resistente tuberculose kan een gevolg zijn van onjuiste behandeling van tuberculose (tbc), maar kan ook rechtstreeks worden overgedragen. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg voor mensen met reguliere en multiresistente tuberculose in verschillende districten van de Karakalpakstan-regio. In de hoofdstad Tasjkent ondersteunen we het regionale aidscentrum.

 

Zorg

In Karakalpakstan richten we ons op het beschikbaar maken van zorg voor tbc voor iedereen. We doen dat in samenwerking met de centrale en regionale gezondheidsautoriteiten. In dit project combineren we onder meer ambulante zorg, sneltests voor tbc en een programma dat een brede ondersteuning biedt voor de patiënten. Daarbij hoort bijvoorbeeld psychosociale begeleiding, voedselpakketten voor mensen met een laag inkomen en het opvolgen van patiënten die voortijdig met de behandeling stoppen.

 

Verspreiding

Het doel is om de patiënten centraal te stellen, zodat ze de behandeling en de zware bijeffecten ervan beter volhouden, met als uiteindelijk effect dat de verspreiding van de ziekte beter onder controle komt. In 2015 behandelden we in totaal ruim 1.200 mensen met reguliere tuberculose opgenomen en 531 mensen voor resistente tbc.

 

Pilotproject

Naast het reguliere programma hebben we een pilotproject dat deel is van onze campagne om de behandelduur van MDR-TB drastisch in te korten. Het is het eerste project in z’n soort in Centraal-Azië, waar resistente tuberculose veel voorkomt. De gebruikelijke behandeling duurt twee jaar en kent zware bijwerkingen. In 2016 publiceren we de resultaten van ons onderzoek naar een verkorte behandeling van 9 maanden. 

 

6-maands behandeling

We streven er ook naar om in 2016 een onderzoek te starten naar een 6-maands behandeling, wat mede is mogelijk gemaakt door een speciale bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het gaat om een wetenschappelijk zeer hoogwaardige studie, waarbij we samenwerken met gerenommeerde instituten als The TB Alliance (een internationaal samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van medicijnen tegen tbc), de London School for Hygiene and Tropical Medicine en de Liverpool School of Medicine. In de studie combineren we de eerste nieuwe medicijnen die in 40 jaar tegen tbc zijn ontwikkeld met de meest effectieve bestaande medicatie.

 

Aidsprogramma

In het aidscentrum van de hoofdstad Tasjkent verzorgt ons team behandelingen met aidsremmers en counseling als aanvullende steun voor de hiv/aidspatiënten. In 2016 beginnen we er ook met behandelingen tegen hepatitis C voor aidspatiënten en voor het eerst in Oezbekistan behandelingen met derdelijns medicatie tegen hiv/aids. In 2015 begonnen 700 patiënten via ons programma met aidsremmers.

 

mei 2016

1.200
patiënten in behandeling voor (resistente) tbc
9
maanden duurt de verkorte behandeling tegen MDR-TB, i.p.v. 2 jaar
Psychosociale
ondersteuning is belangrijk tijdens de behandeling
700
patiënten in 2015 begonnen met aidsremmers