Het meisje Gulalai loopt door de verpleegafdeling van het kinderziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Quetta, Pakistan. Ze is herstellende van een longontsteking. © Sa'adia Khan

Pakistan

Pakistan kampt met politieke onrust en regionale conflicten. Artsen zonder Grenzen verleent medische hulp aan de lokale bevolking, vluchtelingen en kwetsbare of geïsoleerde groepen.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Pakistan

 

Door religieus en politiek geïnspireerd geweld zijn al tienduizenden Pakistanen omgekomen. Miljoenen anderen zijn ontheemd geraakt. Vooral vrouwen en kinderen lijden onder de situatie en velen van hen doen dan ook een beroep op de zorg in onze klinieken.

 

Geen financiële steun van regeringen

In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid accepteren we voor onze activiteiten in Pakistan geen financiële steun van regeringen. Ons werk in het land financieren we alleen met geld van het publiek. Onze teams werken in de provincie Beloetsjistan, de Federale Administratieve Tribale Gebieden (FATA), in de provincie Khyber Pakthunkwa (voorheen bekend als het Noordwestelijk Grensgebied) en in Sindh. Wij bieden spoedeisende (chirurgische) zorg, onder meer voor slachtoffers van geweld, verloskundige, kindergeneeskundige en voedingshulp. Daarnaast staan onze teams altijd paraat om noodhulp te verlenen bij natuurrampen en ontwikkelen we programma’s voor huidleishmaniase en hepatitis C. Voor die ziekte is in Pakistan weinig zorg beschikbaar.   

 

Zorg voor moeder en kind

In de regio rond Quetta, provincie Beloetsjistan, wonen veel ontheemden uit andere gebieden van het land en een grote gemeenschap van oorsprong Afghaanse vluchtelingen. In een aantal ziekenhuizen en klinieken bieden we zwangerschapsbegeleiding, verloskundige zorg en moeder-en-kindzorg. Daarnaast verzorgen we ook therapeutische voeding voor (ernstig) ondervoede kinderen, behandelen we de ziekte huidleishmaniase en bieden we psychosociale zorg. In totaal boden we in 2015 in de regio Quetta ruim 69.000 consulten en begeleidden we ruim 9.100 bevallingen. 

 

Voedselschaarste

In de regio rond de stad Dera Murad Jamali richten we ons op gezondheidszorg voor moeders en kinderen en pasgeborenen. Daarnaast bieden we ook therapeutische voeding voor ernstig ondervoede kinderen, vooral tijdens de ‘hunger gap’, de jaarlijkse periode van grote voedselschaarste. In 2015 ging het daarbij om ruim 8.300 kinderen. 

 

Ziekenhuizen

Ook in de andere regio’s in Pakistan waar onze teams werken, richten we ons op zorg voor moeders en kinderen. Daarnaast ondersteunen we in het noordwesten van het land diverse ziekenhuizen. In de zuidelijke havenstad Karachi hebben we een kliniek voor basisgezondheidszorg in de zeer vervuilde sloppenwijk Machar Colony, waar we in 2015 een hepatitis C programma startten.

 

Mei 2016

69.000
consulten in regio Quetta in 2015
9.100
bevallingen begeleid in regio Quetta
8.300
ondervoede kinderen verpleegd in regio Dera Murad Jamali