Tadzjikistan

Voordat Artsen zonder Grenzen in Tadzjikistan werkte, kregen kinderen met resistente tuberculose geen goede behandeling. Zieke kinderen, en hun families, leden ernstig onder het gebrek aan goede zorg.

Resistente tuberculose (DR-TB) is een vorm van tbc waartegen alleen standaardmedicijnen niet meer helpen. Patiënten hebben betere, intensievere behandeling nodig. Artsen zonder Grenzen biedt, in samenwerking met het Tadzjiekse ministerie van Volksgezondheid, zorg aan DR-TB-patiënten, met name aan kinderen. In 2016 begonnen wij bovendien met het behandelen van patiënten met de veelbelovende nieuwe tbc-medicijnen bedaquiline en delamanid. 

 

Mijgona was de eerste patiënt in ons project die volledig genas van multiresistente tuberculose.

 

Daarbij proberen wij de patiënten en hun familie zoveel mogelijk in hun thuissituatie te behandelen, zodat ze niet geïsoleerd in een ziekenhuis hoeven te liggen. We geven hulp bij voeding en praktische en psychosociale hulp om hen in staat te stellen de zware, twee jaar durende behandeling, vol te houden.

 

Ziekenhuizen

Het behandelprotocol dat Artsen zonder Grenzen opstelde, is door de overheid van Tadzjikistan aangenomen als nationale richtlijn voor tuberculosezorg voor kinderen. Onze teams werken zelf in twee ziekenhuizen in hoofdstad Dushanbe en in Kulob, een plaats in het zuiden van het land. In Kulob bieden we ook hulp aan hiv-patiënten.

 

We proberen patiënten zo veel mogelijk thuis te behandelen, zodat zij steun van hun familie kunnen krijgen.

 

Stigma op tbc

Onze teams geven niet alleen medische zorg, maar zetten zich ook in om vooroordelen rond de ziekte weg te nemen. Er heerst namelijk nog een groot maatschappelijk stigma op tuberculose. Zo proberen we kinderen weer naar school te laten gaan nadat zij genezen zijn.

 

Augustus 2017

2011
gestart met speciaal tuberculoseproject voor kinderen
Zorg
bestaat uit bestaat uit medische, psychosociale en voedingshulp
DR-TB
behandeling is zwaar en duurt lang
3
projecten in Tadzjikistan