
Een politieke crisis escaleerde in een gewelddadig conflict. In mei 2015 boden de vredesonderhandelingen enige hoop op vrede, maar helaas bleef het geweld oplaaien. Gewapende groepen zijn nog steeds actief en naar schattingen zijn 447.000 mensen in eigen land op de vlucht. Velen daarvan leven in overvolle, provisorische onderkomens als scholen en kerken, zonder genoeg voedsel, water, hygiënische voorzieningen en gezondheidszorg. Ruim 70 procent van alle gezondheidsinstellingen zijn beschadigd of verwoest en er is een tekort aan medisch personeel.
Voortdurende onveiligheid en onze hulp
De medische zorg die er wel is, wordt grotendeels geboden door Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties. De hulp wordt echter herhaaldelijk verhinderd door gewapende groepen en criminelen. Afgelopen jaar werden voorzieningen van hulporganisaties overvallen en geplunderd; wij moesten diverse malen onze mobiele klinieken en aanvoer van medicijnen staken vanwege deze bedreigende situatie. Desondanks kunnen wij hulp bieden op 15 locaties in het land, in eigen ziekenhuizen of in overheidsinstellingen. Wij voeren vaccinatiecampagnes, spoedoperaties en mobiele klinieken uit, bieden zorg aan zwangere vrouwen, verkrachtingsslachtoffers, ondervoede kinderen, en behandelen we mensen voor hiv/aids en tuberculose.
Hulp voor vluchtelingen in Bossangoa
Veel mensen zijn naar het plaatsje Bossangoa gevlucht. Hier werken we in een overheidsziekenhuis en gezondheidsposten om te zorgen dat zij en de lokale inwoners medische hulp kunnen krijgen. We geven verloskundige zorg, behandelingen voor malaria en we opereren gewonden en mensen die met spoed een operatie nodig hebben.
Met mobiele klinieken op pad
Rond het plaatsje Bambari bevinden zich zo’n 80.000 vluchtelingen uit andere delen van het land. Met mobiele klinieken en malariaposten proberen wij zoveel mogelijk medische hulp te verlenen aan de mensen. Een speerpunt is voedingsondersteuning.
Hulp in het afgelegen Zémio
In het zuidoosten van CAR bevindt zich het plaatsje Zémio dat te lijden heeft van geweld door de LRA-groepering. We werken hier in een ziekenhuis, gezondheidsposten en malariaposten in de omgeving en kunnen zo mensen uit de wijde omgeving van medische zorg voorzien.
Mei 2016