Centraal-Afrikaanse Republiek

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft veel natuurlijke bronnen (diamant, uranium, hout) maar sinds de onafhankelijkheid is het er onrustig. Sinds 2013 is de chaos compleet.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Centraal-Afrikaanse Republiek

 

Een politieke crisis escaleerde in een gewelddadig conflict. In mei 2015 boden de vredesonderhandelingen enige hoop op vrede, maar helaas bleef het geweld oplaaien. Gewapende groepen zijn nog steeds actief en naar schattingen zijn 447.000 mensen in eigen land op de vlucht. Velen daarvan leven in overvolle, provisorische onderkomens als scholen en kerken, zonder genoeg voedsel, water, hygiënische voorzieningen en gezondheidszorg. Ruim 70 procent van alle gezondheidsinstellingen zijn beschadigd of verwoest en er is een tekort aan medisch personeel.

 

Voortdurende onveiligheid en onze hulp

De medische zorg die er wel is, wordt grotendeels geboden door Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties. De hulp wordt echter herhaaldelijk verhinderd door gewapende groepen en criminelen. Afgelopen jaar werden voorzieningen van hulporganisaties overvallen en geplunderd; wij moesten diverse malen onze mobiele klinieken en aanvoer van medicijnen staken vanwege deze bedreigende situatie. Desondanks kunnen wij hulp bieden op 15 locaties in het land, in eigen ziekenhuizen of in overheidsinstellingen. Wij voeren vaccinatiecampagnes, spoedoperaties en mobiele klinieken uit, bieden zorg aan zwangere vrouwen, verkrachtingsslachtoffers, ondervoede kinderen, en behandelen we mensen voor hiv/aids en tuberculose.

 

Opnieuw gevechten in de CAR

In april en mei 2018 zijn er opnieuw hevige vuurgevechten uitgebroken in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

 

Hulp voor vluchtelingen in Bossangoa

Veel mensen zijn naar het plaatsje Bossangoa gevlucht. Hier werken we in een overheidsziekenhuis en gezondheidsposten om te zorgen dat zij en de lokale inwoners medische hulp kunnen krijgen. We geven verloskundige zorg, behandelingen voor malaria en we opereren gewonden en mensen die met spoed een operatie nodig hebben.

 

Met mobiele klinieken op pad

Rond het plaatsje Bambari bevinden zich zo’n 80.000 vluchtelingen uit andere delen van het land. Met mobiele klinieken en malariaposten proberen wij zoveel mogelijk medische hulp te verlenen aan de mensen. Een speerpunt is voedingsondersteuning.

 

Hulp in het afgelegen Zémio

In het zuidoosten van CAR bevindt zich het plaatsje Zémio dat te lijden heeft van geweld door de LRA-groepering. We werken hier in een ziekenhuis, gezondheidsposten en malariaposten in de omgeving en kunnen zo mensen uit de wijde omgeving van medische zorg voorzien. 

 

Mei 2018

220.000
kinderen ingeënt tegen o.a. difterie, tetanus, kinkhoest, polio, pneumokken en mazelen in 2015
1.380
kinderen behandeld voor ernstige ondervoeding in Bambari in 2015
EURECA
heet ons noodhulpteam in het land dat in actie komt bij plotselinge noodsituaties
137.500
mensen medische consultaties gegeven in Bossangoa in 2015