DR Congo

De Democratische Republiek Congo is rijk aan waardevolle grondstoffen zoals goud, coltan, diamanten en allerlei mineralen. Ondanks deze rijkdom leeft het overgrote deel van de bevolking in armoede.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Congo

 

In grote delen van het oosten van het land leveren gewapende groepen onderlinge strijd in hun streven naar macht en controle over mijnen en de bevolking. Gevechten tussen het Congolese leger, gewapende milities, rebellengroepen en de grootste VN macht ter wereld, zorgen er keer op keer voor dat mensen moeten vluchten, hun schamele bezittingen moeten achterlaten, hun toegang tot gezondheidszorg verliezen en feitelijk moeten zien te overleven in een voortdurende crisissituatie. Regelmatig breken er ziekten uit, maar de overheidsgezondheidszorg is vaak niet in staat deze te voorkomen of te bestrijden. Het gevolg is dat vele mensen aan voorkombare ziekten als malaria, mazelen en cholera overlijden.

 

Onze hulp in een notendop

Onze teams werken voornamelijk in het onrustige Noord- en Zuid-Kivu, maar ook in het meer stabiele Katanga. Vaak zijn wij als een van de weinigen actief in een gebied, en werken wij aan beide zijden van de frontlinies. De onveiligheid bemoeilijkt humanitaire hulpverlening. We bieden medische zorg: van basiszorg tot chirurgie, we zorgen voor schoon water en betere hygiëne en enten mensen in tegen veel voorkomende ziekten. Speciale noodhulpteams staan continu klaar om in actie te komen als mensen plotseling op de vlucht slaan, of er een epidemie dreigt uit te breken. We geven medische en psychologische zorg aan vrouwen, kinderen en mannen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld, inclusief een anti-hivbehandeling.

 

100 foto’s

Voor veel mensen in Congo is elke dag een noodtoestand. Bekijk honderd prachtige foto’s en een aantal video’s die hun trieste dagelijkse realiteit in ‪‎dit tegelijkertijd zo indrukwekkend land weergeven.

 

Hulp in Oost-Congo

In de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu zijn meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht voor geweld, van wie velen al jarenlang en ook telkens opnieuw. Wij bieden daarom vaak uitgebreide hulp: zoals in de plaatsen Mweso en Walikale (Noord-Kivu) en Baraka en Kimbi Lulimba (Zuid-Kivu) waar wij in ziekenhuizen en in gezondheidsposten in de omgeving werken. Mensen kunnen bij ons onder meer terecht voor medische zorg rond zwangerschap en bevalling, hulp bij ondervoeding, behandeling voor ziekten als malaria, cholera, hiv/aids en (resistente) tuberculose, psychologische zorg, opvang na verkrachting en chirurgische hulp. Omdat malaria vooral in Baraka veel mensen treft, hebben we speciale malariaposten in de omgeving opgezet zodat mensen snel behandeling kunnen krijgen en zo voorkomen dat ze complicaties krijgen.

 

Hulp in Katanga

Ook in Katanga, een provincie in het zuidoosten van Congo en grofweg ter grootte van West-Europa, heerst er voortdurende onrust. Met name Mai Mai milities en het Congolese leger bevechten elkaar met als gevolg dat mensen vluchtten. Na twee jaar onrust, keren mensen nu terug naar de plaats Shamwana en herbouwen ze hun huizen. Wegen en bruggen ontbreken grotendeels wat het uitvoeren van een vaccinatieactie of mobiele klinieken een grote logistieke uitdaging maakt. Onze teams gebruiken daarom bijvoorbeeld boten en motorfietsen om de mensen te bereiken. We werken in ziekenhuizen en voeren regelmatig grootschalige vaccinatie-acties uit om kinderen tegen mazelen in te enten.

 

Rapport ‘Elke dag een noodtoestand’

Al 20 jaar zorgen aanhoudende conflicten en een falend zorgsysteem voor humanitaire crises en ziekte-uitbraken in DR Congo. In het rapport ‘Elke dag een noodtoestand’ tonen medische data en getuigenissen van patiënten en hulpverleners aan dat veel Congolezen elke dag strijd moeten leveren om voedsel, water, zorg en onderdak te verkrijgen, vooral in de door conflicten getroffen oostelijke provincies. Bekijk het rapport (in het Engels) 

 

Mei 2016

PUC
ofwel ‘Pool d’Urgence Congo’ heet ons speciaal noodhulpteam in het land
125.875
mensen behandeld voor malaria in Baraka in 2015
8.147
mensen opgenomen voor verpleging in Kimbi Lulenge in 2015
1.567
vrouwen een veilige bevalling gegeven in Shamwana in 2015
Sluit zoeken

Zoekveld