In een Koerdisch dorp komt een Artsen zonder Grenzen team met een mobiele kliniek om medische zorg te geven aan mensen. In het dorp bevinden zich ook vluchtelingen uit andere plaatsen in Irak.

Irak

In 2014 laaide het geweld in Irak op. Sindsdien zijn 5,2 miljoen mensen gevlucht. 2,2 miljoen mensen zijn inmiddels teruggekeerd* We bieden medische hulp aan Irakese en Syrische vluchtelingen.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Irak

 

De meeste Irakese vluchtelingen, naast 250.000 vluchtelingen uit Syrië, worden opgevangen in kampen of in de gemeenschap in relatief veiligere gebieden in Iraaks Koerdistan. Ook keren mensen terug naar huis na militaire acties in Tikrit, Anbar en Ninewa. Artsen zonder Grenzen signaleert een sterke toename van het aantal families dat vluchtelingenkampen verlaat nu IS verdreven is uit de laatst overgebleven steden.         

 

Medische en psychologische zorg

Onze hulpverleners werken in 9 gouvernementen van Irak, waaronder in Bagdad. We bieden moeder-en-kindzorg en medische zorg voor gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door povere levensomstandigheden in hun tijdelijk onderkomen. Veelal lijden ze aan chronische aandoeningen als een hoge bloeddruk of diabetes, maar zitten ze door het geweld zonder medicijnen. Daarnaast bieden we psychologische zorg, zorgen we voor veilig water en hygiënische voorzieningen, delen we spullen uit als dekens en bieden we soms trainingen, zoals revalidatiefysiotherapie. Ten zuiden van de stad Mosul, hebben we een kliniek waar we zieken en gewonden behandelen.

 

Mosul

We breiden onze medische zorgfaciliteiten uit op nieuwe en bestaande locaties. In het Nablus ziekenhuis in West-Mosul behandelen nu we veel minder oorlogsgerelateerde verwondingen. Daarentegen breiden we onze verloskundige activiteiten uit en die voor pasgeborenen en die op het gebied van kindergeneeskunde. Ook hebben we nieuwe activiteiten geïntroduceerd, waaronder pre- en postnatale zorg en gezinsplanning. In oktober 2017 behandelden we 1.764 mensen op de Eerste Hulp, 111 op de patiëntenafdeling, begeleidden we 126 bevallingen en voerden 14 keizersneden uit.

 

Gewonden behandeld

Tijdens de recente gevechten tussen het Iraakse leger en Peshmerga strijders hebben we medische hulp geboden. Het ziekenhuis van de stad Erbil hebben we voorzien van medicijnen en kits voor wondverzorging. Het ziekenhuis behandelde 90 gewonden. In ons noodveldhospitaal in Qayyarah behandelden we daarnaast 42 gewonden en we zorgden voor medische benodigdheden voor de verpleging van nog 35 gewonden. En in Zakho en Dohuk hebben we ziekenhuizen voorzien van medische voorraden.

 

Postoperatieve kliniek

In het Al Salam/Al Shifa ziekenhuis in Oost-Mosul hebben we een postoperatieve kliniek opgezet. We ondersteunen het ziekenhuis bij het verwerken van medisch afval en ondersteunen de Eerste Hulp.

 

Revalidatiecentrum

In het district Hawija onderzoeken we de behoefte aan medische zorg, nu IS hier is verdreven. We richten ons om te beginnen op basisgezondheidszorg, herstel van eerstelijns klinieken en op voorzieningen voor drinkwater en hygiëne.In de hoofdstad Bagdad hebben we recent het Bagdad Medical Rehabilitation Centre (Centrum voor Medische Revalidatie Bagdad, BMRC), met uitgebreide postoperatieve zorg, inclusief fysiotherapie, verpleging, pijnbestrijding en psychologische ondersteuning voor oorlogsslachtoffers. De kliniek heeft 20 bedden voor de eerste behandelweken, en een polikliniek voor nazorg. Tussen augustus en oktober 2017 hebben we 37 patiënten behandeld.

 

Hulp in opvangkampen

We bieden onder meer medische en psychologische hulp in verschillende opvangkampen voor Irakese vluchtelingen in Khanaqin, zorgen voor veilig water en hygiënische voorzieningen, en ondersteunen een verloskundig ziekenhuis. Duizenden mensen zijn vanwege onveiligheid en conflict in het Diyala gouvernement en omgeving naar en bij de grenzen van de regio Koerdistan (Sulaymaniyah gouvernement) gevlucht. Artsen zonder Grenzen teams ondersteunen de bestaande medische voorzieningen in het grensgebied tussen Koerdistan en Diyala met het geven van zorg aan deze toestroom van mensen.

 

Volledig afhankelijk

Ondanks de toenemende uitstroom van vluchtelingen uit kampen signaleert Artsen zonder Grenzen een aanzienlijk aantal vluchtelingen dat geen plek meer heeft om naar terug te keren. Ze zijn voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk van het kamp. Dat geldt vooral voor voormalige bewoners van West-Mosul, maar ook Anbar, Kirkuk en Salaheddin. In deze steden zijn huizen, infrastuctuur en medische voorzieningen nagenoeg compleet verwoest.

 

 

December 2017

 

* Bron: UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, november 2017