Ethiopië

Ethiopië kampt met armoede, conflicten en herbergt grote stromen vluchtelingen uit Somalië, Eritrea en Zuid-Sudan. Onze teams bieden medische hulp aan de lokale en de vluchtelingenbevolking.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Ethiopië

 

Naar schatting 95 miljoen mensen wonen er in het land dat op economisch gebied een rijzende ster is in Oost-Afrika. Tegelijkertijd is het nog steeds een van de armste landen ter wereld, waar regelmatig besmettelijke ziekten uitbreken als cholera, mazelen en hersenvliesontsteking (meningitis), heeft het te kampen met perioden van droogte en voedselonzekerheid. Vanwege de onrust in buurlanden als Somalië, Zuid-Sudan en Eritrea, vangt het land vele vluchtelingen op uit deze landen. Een groot aantal Ethiopiërs en vluchtelingen heeft medische hulp nodig, ofwel vanwege armoede, politieke instabiliteit in buurlanden, of omdat ze in een afgelegen gebied wonen.

 

Hulp in conflictgebied

In de oostelijke Somali-regio, dat ook bekendstaat als de Ogaden, heerst een voortdurend conflict tussen regering en oppositiepartijen. Hierdoor kunnen mensen maar moeilijk medische zorg krijgen. In het stadje Wardher werken wij in het plaatselijke ziekenhuis. We behandelen patiënten, helpen vrouwen een veilige bevalling te krijgen, verzorgen ernstig ondervoede kinderen en enten kinderen in tegen mazelen en polio. In de plaats Danod bieden we medische hulp in een gezondheidspost en met wekelijkse mobiele klinieken in dorpen in de omgeving. 

 

Behandeling voor dodelijke ziekten en ondervoeding

Elk jaar trekken duizenden seizoenarbeiders naar de vruchtbare Amhara-regio in het noordwesten van Ethiopië. Ze voegen zich bij mensen die in het kader van herhuisvesting gevestigd zijn rond de plaats Abdurafi. Ze maken lange werkdagen en wonen veelal in primitieve omstandigheden. Omdat beide groepen uit andere delen van Ethiopië komen, zijn ze zeer ontvankelijk voor kala-azar: een ziekte die zonder behandeling dodelijk is en wordt overgebracht door de zandvlieg. Sinds 2003 geeft Artsen zonder Grenzen medische zorg aan deze vergeten groep. We behandelen mensen voor kala-azar en voor een mogelijk bijkomende hiv-infectie of tuberculose. Ook geven we mensen hulp bij ondervoeding. Ook in andere delen van Ethiopië bieden we algemene medische zorg, hulp bij ondervoeding, moeder-en-kindzorg en voeren we inentingscampagnes voor veel voorkomende ziekten uit.

 

Hulp aan vluchtelingen

Ethiopië herbergt 220.000 Zuid-Sudanezen die de oorlog in hun land ontvluchtten. Het merendeel betreft vrouwen en kinderen die vaak sterk ondervoed zijn. Zij worden opgevangen in Gambella-regio. In Liben, in de Somali-regio, bevinden zich ruim 200.000 vluchtelingen uit Somalië. In de Tigray-regio worden mensen uit Eritrea opgevangen die de onderdrukking in hun land proberen te ontkomen. Wij bieden medische en psychologische zorg aan zowel vluchtelingen als aan de lokale bevolking. Daarnaast verschaffen wij veilig water en hygiënische voorzieningen.

 

Mei 2016

700.000
vluchtelingen uit buurlanden vangt Ethiopië nu op, volgens de UNHCR
22.474
mensen poliklinisch behandeld in Wardher in 2015
4.245
patiënten behandeld voor ondervoeding in klinieken of via thuisbehandeling in Liben
70.285
malariazieken behandeld in Gambella in 2015