Nigeria

Door het brute geweld van de West-Afrikaanse tak van Islamitische Staat (Boko Haram) zijn 2,2 miljoen mensen in het noordoosten van Nigeria op de vlucht. In heel Nigeria is de zorg vaak gebrekkig.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Nigeria

 

Noodsituatie in Borno

Sinds 2009 voert Boko Haram aanvallen uit in de deelstaat Borno en buurlanden van Nigeria. De groep is erin geslaagd grote delen van de staat in handen te krijgen. Het Nigeriaanse leger, gesteund door Tsjaad, Kameroen en Niger, herovert gebieden. Op verschillende plaatsen hebben mensen dringend hulp nodig. Rond hoofdstad Maiduguri zijn er rond de 1,2 miljoen vluchtelingen. Uit assessments door Artsen zonder Grenzen, VN-organisaties en Nigeriaanse autoriteiten blijkt een hoge sterfte en ernstige ondervoeding. Teams van Artsen zonder Grenzen geven medische zorg, voedselhulp en delen hulpgoederen uit als jerrycans en zeep. We werken in Maiduguri, Bama, Damboa, Benisheik, Banki en zijn bezig onze hulp uit te breiden. 

 

Hulp rondom Tsjaadmeer

Ook in het gebied rondom het Tsjaadmeer, in buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen, zijn mensen voor het geweld op de vlucht geslagen. Naar schatting een half miljoen. Ook hier kampen mensen met een tekort aan voedsel. Onze hulpverleners werken ook in deze gebieden en bieden hulp aan vluchtelingen en lokale bevolking. Zij bieden medische en psychologische zorg, delen hulpgoederen uit om de mensen te helpen te overleven, zorgen voor veilig drinkwater en bouwen eenvoudige wc’s. Zij werken in mobiele klinieken, gezondheidsposten en ziekenhuizen.

 

De hulp van Artsen zonder Grenzen rondom het Tsjaadmeer. Kaart 28 juli 2016.

 

Dichtstbevolkte land van Afrika

Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika en kent honderden verschillende etnische groeperingen en een groot aantal religies. Onder meer door de olieproductie is het relatief welvarend. Toch is de gezondheidszorg voor veel mensen ontoereikend. Vooral in het noorden van Nigeria is hierdoor de baby- en kraamvrouwensterfte erg hoog. Artsen zonder Grenzen richt zich daar op moeder-en-kindzorg. Daarnaast komen we regelmatig in actie bij epidemieën en bestrijden we sinds 2010 loodvergiftiging bij kinderen in de staat Zamfara. 

 

Loodvergiftiging

Ons medisch team in de noordwestelijke deelstaat Zamfara hoorde in 2010 zorgelijke berichten over hoge kindersterfte in het gebied. Het bleek te gaan om loodvergiftiging als gevolg van handmatige goudwinning. We startten een project om in 8 dorpen de kinderen te screenen op loodvergiftiging en te behandelen met chelatietherapie. Daarbij zet het medicijn zich vast op het lood in de bloedbaan, waarna dit veel sneller dan normaal via de urine wordt uitgescheiden. In 2015 liep dit project nog in vijf dorpen en had het zich ontwikkeld tot een gezondheidsprogramma voor kinderen jonger dan vijf jaar, waarbij het ging om de bestrijding van malaria, luchtweginfecties, ondervoeding en diarree. Daarnaast omvatte het ook een vaccinatieprogramma en een afdeling voor kindergeneeskunde, samen met de gezondheidsautoriteiten, in een lokaal ziekenhuis. We boden in 2015 19.300 consulten en 3.200 kinderen werden opgenomen.

 

In juni startten we een nieuw project tegen loodvergiftiging in twee andere dorpen. We wisten daarbij de autoriteiten over te halen de met lood vervuilde grond in de twee dorpen schoon te maken.

 

In de tweede helft van 2015 startten we in de deelstaat Kebbi een nieuw project, met speciale focus op kinderen onder de 15 jaar en op malaria. Tussen augustus en december behandelden we 4.000 patiënten voor malaria. In totaal boden we 5.400 consulten in Kebbi.

 

NOMA-infectie

In het ziekenhuis van de plaats Sokota, in het noordwesten van het land, hebben we een project tegen NOMA. Dat is een bacteriële infectie van de mond die allerlei misvormingen aan het gezicht kan veroorzaken. De aandoening kan optreden als gevolg van een combinatie van factoren, zoals ondervoeding, slechte hygiëne en vervuild drinkwater. Ieder jaar zijn er zo’n 140.000 nieuwe gevallen. De sterfte ligt rond de 90%. In augustus 2015 bezocht een chirurgisch team voor de eerste keer het project, waarbij het 25 kinderen opereerde. We zorgden ook voor hoogwaardige voeding voor de patiënten en psychologische ondersteuning. Sinds november geven we ook voorlichting over de ziekte en over de mogelijkheden voor een operatie. 300 kinderen werden bovendien via het programma opgenomen in ons centrum voor therapeutische voeding in Goronyo.

 

Snelle reactie

Een speciaal noodhulpteam is actief in 4 noordwestelijke deelstaten om snel te kunnen reageren op ziekte-uitbraken. In 2015 organiseerde het team een vaccinatiecampagne tegen hersenvliesontsteking voor 229.500 mensen en behandelde het 6.300 mensen tegen de ziekte. In november ondersteunde het team een vaccinatiecampagne van de overheid tegen mazelen in drie deelstaten.

Een ander noodhulpteam, dat vanuit de hoofdstad Abuja opereert, bood hulp bij een uitbraak van cholera in de stad Maiduguri, waarbij het 1.700 patiënten behandelde.

 

Kampen

In de deelstaat Borno werken we in drie kampen voor mensen die op de vlucht zijn voor het geweld van Boko Haram. Onze hulp richt zich daarnaast ook op de lokale bevolking. We bieden er onder meer basisgezondheidszorg, zorg voor ondervoede kinderen, moeder-en-kind-zorg en spoedeisende hulp.

 

Kraamsterfte

Nigeria kent een hoge kraamsterfte. In de stad Jahun van de deelstaat Jigawa hebben we een programma voor spoedeisende verloskunde, waarin gemiddeld 900 patiënten per maand werden opgenomen.

 

Juli 2016

2,7
miljoen mensen op de vlucht in Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen
4.000
mensen behandeld voor ondervoeding in Damboa
3.600
gezinnen in Banki noodvoedsel gegeven
4.948
kinderen in Banki therapeutische voeding gegeven en ingeënt tegen mazelen