Somalië

In 2013 trokken wij ons uit Somalië terug na een reeks van extreme aanvallen op onze hulpverleners. Vier jaar later hebben we onze hulp in het land hervat.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Somalië

 

Teams van Artsen zonder Grenzen behandelen, in samenwerking met het Somalische ministerie van Volksgezondheid, patiënten het district Galkayo North in de regio Puntland. In het regionale ziekenhuis in de plaats Mudug ondersteunen wij de kinderafdeling en het voedingscentrum. In het voedingscentrum worden gemiddeld 10 ondervoede kinderen per dag opgenomen.

 

Veiligheid

Nadat wij ons terugtrokken vanwege de onveiligheid, zijn wij de situatie blijven monitoren om in te schatten of een terugkeer mogelijk is. Ook bleven wij in gesprek met relevante autoriteiten om te kunnen bepalen of onze hulpverleners op een veilige wijze medische hulp kunnen bieden.

 

Voorzichtige terugkeer

Vanwege onze ervaringen in het verleden is onze voorzichtige terugkeer naar Somalië nog van bescheiden omvang. De mogelijke uitbreiding van onze hulp is afhankelijk van de veiligheid en de steun die wij daarbij krijgen van (lokale) autoriteiten en gemeenschappen.

 

Augustus 2017

4
jaar na terugtrekking hulp in Somalië hervat
Mudug
plaats waar wij het regionale ziekenhuis ondersteunen
10
ondervoede kinderen per dag opgenomen in voedingscentrum Mudug
1991
jaar waarin wij voor het eerst werkten in Somalië