Zimbabwe

Aids en tuberculose zijn grote problemen in Zimbabwe. Het zorgsysteem kan deze noden, ondanks enorme inspanningen, niet alleen aan. Artsen zonder Grenzen biedt daarom hulp.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Zimbabwe

 

Die inspanningen zorgden er al voor dat het percentage van mensen met hiv de afgelopen vijftien jaar zakte van ruim 30 procent naar 15 procent. Desondanks vormt hiv nog steeds een medische noodsituatie in het land. Dat geldt ook voor (resistente vormen van) tbc.

 

Toegang tot zorg beperkt

Ondertussen verslechtert de economische situatie in het land. Daar wordt ook de gezondheidszorg door getroffen. Veel mensen hebben geen toegang tot urgent nodige behandeling vanwege het gebrek aan medicijnen en gekwalificeerd medisch personeel. Velen moeten bovendien enorme afstanden afleggen om een medische voorziening te bereiken. 

 

Veel zieke mensen die wonen in afgelegen plaatsen moeten enorme afstanden afleggen om een kliniek te bereiken.

 

Behandeling binnen eigen gemeenschap

Artsen zonder Grenzen helpt het Zimbabwaanse ministerie van Volksgezondheid met de strijd tegen hiv en tbc. Zo zorgden we in meerdere plaatsen (Gutu, Buhera, Chikomba, Epworth, Makoni, Mutare, Mutasa en Nyanga) voor zorgmodellen op lokaal niveau om grote groepen hiv-patiënten van aidsremmers te voorzien. Daarbij richten wij ons onder meer op de zorg voor kinderen en tieners, een verwaarloosde doelgroep. Ook bij de hulp voor mensen met tbc ligt de nadruk op zorg binnen de eigen gemeenschap. Zo nodig gaan we naar de mensen toe. Daarbij zorgen we ook voor psychosociale steun, om ervoor te zorgen dat mensen hun behandeling – die lang en zwaar kan zijn – volhouden.

 

Kankeronderzoeken

We helpen de zorgautoriteiten ook met het uitvoeren van onderzoeken naar baarmoederhalskanker. Kanker is een voorname doodsoorzaak in Zimbabwe. Vrouwen met hiv hebben vijf keer zo veel kans om baarmoederhalskanker te krijgen.

 

Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld

In Mbare en Epworth bieden we medische en psychosociale hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Ook geven we voorlichting, om bewustzijn te vergroten en het belang van tijdige medische hulp te benadrukken. Het is belangrijk voor slachtoffers van seksueel geweld om binnen 72 uur hulp te krijgen om zo ongewenste zwangerschappen en soa’s te voorkomen.

 

Psychische stoornissen

Psychosociale hulp bieden we ook in gevangenissen in Chikurubi en Harare, aan gevangenen met ernstige psychische stoornissen, en aan psychiatrische patiënten in het overheidsziekenhuis in Harare.

 

WASH-projecten

In verschillende wijken in Harare hebben we zogeheten WASH-projecten opgezet: op verschillende plekken in de stad zorgen we voor schoon water op publieke punten en bij mensen thuis. In deze wijken komen geregeld ziekte-uitbraken voor die het gevolg zijn van vervuild water.

 

Mei 2017

15%
van bevolking is besmet met hiv
WASH
projecten zorgen voor schoon water in Harare
2012
gestart met psychiatrische hulp in gevangenissen
hiv/tbc
behandeling nog buiten bereik van velen