Zuid-Sudan

Het voortdurende conflict in Zuid-Sudan heeft een verwoestende impact op de bevolking. Talloze mensen zijn op de vlucht. Velen zijn daardoor afgesloten van medische zorg.

Gevolgen van de oorlog

De aanhoudende burgeroorlog heeft mensen door het hele land getroffen. Daarbij worden hele dorpen platgebrand en inwoners opgejaagd. Als gevolg hiervan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Zij zoeken veiligheid in bossen of moerassen, op terreinen van de VN of over de grens. De medische en humanitaire noden zijn enorm.

 

Hulp aan de bevolking

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1983 in het gebied dat nu Zuid-Sudan is. In 2011 werd het land onafhankelijk. Het is één van onze langstlopende en grootste missies. Door het conflict zijn kwetsbare mensen nog kwetsbaarder geworden. Onze teams werken door het hele land en geven onder meer basiszorg, vaccinaties, chirurgische zorg en hulp bij bevallingen. In buurlanden Uganda, Ethiopië en Sudan zijn hulpprojecten opgezet voor Zuid-Sudanese vluchtelingen die de grens zijn overgestoken.

 

Arts Phillipa behandelt een zieke vrouw. Thaker, district Leer, Zuid-Sudan.

 

Hulp bij ziekte-uitbraken

Door het aanhoudende conflict in Zuid-Sudan hebben mensen ook hulp nodig wegens gebrek aan medische zorg. Artsen zonder Grenzen biedt in meerdere plaatsen doorlopende hulp aan malariapatiënten.

 

Medische zorg onder vuur

Helaas is ook de medische zorg in Zuid-Sudan regelmatig doelwit van aanvallen. Onze teams zijn getuige geweest van gewelddadige aanvallen op ziekenhuizen of klinieken. Daarbij zijn patiënten en hulpverleners om het leven gekomen. Honderdduizenden mensen raken zo afgesloten van levensreddende medische zorg.

 

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Zuid-Sudan

 

Juni 2017

17
hulpprojecten in Zuid-Sudan
3.000
hulpverleners actief
2,3 mln
mensen op de vlucht
1983
jaar waarin onze hulp in Zuid-Sudan startte