Papoea-Nieuw-Guinea

In Papoea-Nieuw-Guinea vormen huiselijk en seksueel geweld grote problemen. Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp inmiddels overgedragen aan lokale zorgverleners.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Papoea-Nieuw-Guinea

 

Slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld, veelal vrouwen en kinderen, krijgen vaak niet de hulp die zij nodig hadden. Door gaten en tekortkomingen in de hulpsystemen zitten zij gevangen in een cyclus van geweld. Wij werkten op meerdere plaatsen (waaronder in Tari en hoofdstad Port Moresby) om medische en psychosociale zorg te geven aan slachtoffers van geweld en om training te geven aan medisch personeel in lokale behandelcentra. Zo kunnen slachtoffers tijdig goede hulp krijgen.

 

Projecten overgedragen

Onze projecten hebben wij geleidelijk overgedragen aan de zorgautoriteiten in het land. Om de tijdigheid en kwaliteit van zorg te garanderen, hebben we een model van zorg ontwikkeld dat door de zorgautoriteiten toegepast kan worden. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat onze voorzieningen, waaronder het ziekenhuis in Tari, aan alle voorwaarden voldoet om regeringssteun (financieel en in de vorm van gekwalificeerd personeel) te krijgen.

 

Een vrouw wordt behandeld in het ziekenhuis in Tari. Zij was door haar man aangevallen met een mes.

 

Zorg en bescherming

Over de situatie in het land brachten wij een rapport uit: Return to Abuser. In het rapport beveelt Artsen zonder Grenzen aan dat de (zorg)autoriteiten van Papoea-Nieuw-Guinea ervoor moeten zorgen dat essentiële medische en psychosociale zorg door het hele land beschikbaar is en dat slachtoffers van geweld bescherming krijgen. Zo pleit Artsen zonder Grenzen onder meer voor veilige opvang, zodat overlevenden, jong en oud, niet terug hoeven naar de huizen waar ze misbruikt of geslagen werden. 

 

Juni 2017

1992
voor het eerst werkzaam in Papoea-Nieuw-Guinea
60%
slachtoffers seksueel geweld is kind jonger dan 15 jaar
72 uur
cruciale periode na seksueel geweld voor hulp
Model
van zorg ontwikkeld om toegang tot zorg te verbeteren