Swaziland

Bijna 1 op de 3 volwassenen in Swaziland heeft hiv. Daarnaast lijden nergens ter wereld meer mensen aan een co-infectie van hiv en tuberculose.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Swaziland

 

Enorme inspanningen hebben er de laatste jaren voor gezorgd dat het aantal nieuwe besmettingen terugloopt en dat meer mensen aidsremmers krijgen. Ook het aantal mensen met resistente tuberculose (waartegen standaardmedicijnen niet meer werken) is tussen 2015 en 2016 met 20 procent gedaald.

 

Verbeteren toegang tot zorg

Artsen zonder Grenzen blijft zich richten op het terugbrengen van het aantal hiv-besmettingen. Ook willen de toegang tot goede gedecentraliseerde medische zorg verbeteren voor mensen met hiv en tbc. Wij brengen de (gratis) zorg dan letterlijk dichter bij huis. Een groot deel van de patiënten leeft namelijk in plattelandsgebieden of in arme wijken van grote industriestad Matsapha. Zij zouden anders geen toegang tot betaalbare kwaliteitszorg hebben.

 

Teams gaan naar patiënten in afgelegen plattelandsgebieden toe om medische en psychosociale zorg te bieden.

 

Test-en-start-strategie

We zorgen dat steeds meer mensen met hiv medicijnen krijgen door een zogeheten test-en- start-strategie. Daarbij testen we grote groepen mensen en geven we de mensen met een positieve test meteen aidsremmers mee om hun behandeling te starten. 82 procent van de mensen die zo hun behandeling begonnen, hebben het virus met succes onderdrukt. Het Swazische ministerie van Volksgezondheid heeft deze strategie dan ook aangenomen als nationale standaard voor hun hiv-zorg.

 

Verkorte kuur tegen resistente tbc

Ook op het gebied van tbc-zorg hebben we een innovatieve behandeling geïntroduceerd: een verkorte medicijnkuur tegen resistente tbc, die 9-12 maanden duurt in plaats van 2 jaar. Deze behandeling is sinds 2014 bij 75 procent van de patiënten succesvol geweest, daar waar de overlevingskans voor mensen met resistente tbc normaal ongeveer 50 procent is. De verkorte medicijnkuur wordt inmiddels geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 

Juli 2017

2007
gestart met hulp in Swaziland
80%
van mensen met tbc ook besmet met hiv
1 op 3
volwassenen naar schatting heeft hiv
9
maanden duurt de kortere DR-TB-behandeling