Afghanistan

Elke dag ervaren Afghanen de gevolgen van decennia van oorlog en conflict. Er gaat geen week voorbij zonder dat kogels, bommen of landmijnen mensen verwonden of doden. En het conflict neemt niet af.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Afghanistan

 

Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan goede medische zorg in Afghanistan. Er is te weinig personeel voorhanden in veel overheidsziekenhuizen en vaak zijn er ook meer patiënten dan ze aankunnen. Privé-klinieken zijn onbetaalbaar voor vele mensen. Het is ook zeer moeilijk voor mensen om ziekenhuizen, klinieken en gezondheidsposten te bereiken: de wegen zijn onveilig, de afstanden groot en veel mensen hebben geen geld voor vervoer. Bovendien is er te weinig vrouwelijk medisch personeel, zeker in de onrustige en afgelegen gebieden, om vrouwen en meisjes medische zorg te geven. Artsen zonder Grenzen wil goede zorg bieden, met name ziekenhuiszorg, zodat mensen die medische hulp nodig hebben, ook krijgen.

 

Medische zorg in Kabul en Khost

Kabul is een van ’s werelds snelst groeiende steden met naar schatting 3 tot 5 miljoen inwoners. De gezondheidszorg kan de groei niet bijbenen. Daarom werken wij er in 2 ziekenhuizen: in het Ahmad Shah Baba ziekenhuis en in het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi in West-Kabul. In het Ahmed Shah Baba ziekenhuis bieden we spoedeisende, chirurgische en verloskundige hulp. We bieden ook kindergeneeskunde, hulp bij ondervoeding, voorlichting en ondersteunen de behandeling van mensen voor tuberculose. Ook behandelen we mensen met chronische aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, COPD, astma en epilepsie. Vrouwen kunnen voor hun gecompliceerde bevalling bij ons terecht in Dasht-e-Barchi waar we ook baby’s verplegen op onze neonatale afdeling. In Khost kunnen vrouwen voor een veilige bevalling terecht in ons verloskundig ziekenhuis. Daarnaast ondersteunen we 3 gezondheidsposten in de omgeving.

 

Groot ziekenhuis in provincie Helmand, Afghanistan

In Helmand wordt nog steeds intensief gevochten. Het Boost ziekenhuis in provinciehoofdstad Lashkar Gah biedt zorg aan 1 miljoen mensen en is een van de enige 3 algemene ziekenhuizen in Zuid-Afghanistan. We hebben het ziekenhuis ingrijpend verbouwd en gerenoveerd om de capaciteit en de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Zo hebben we een nieuwe kraamafdeling gebouwd, een neonatalogische afdeling om pasgeboren baby’s die gezondheidscomplicaties hebben te verplegen en een intensivecareunit voor kinderen. Ook hebben we een nieuwe centrale verwarming en elektriciteitssysteem geïnstalleerd. Het ziekenhuis heeft nu in totaal 327 verpleegbedden. Ook verplegen we kinderen die ernstig ondervoed zijn.

 

Tuberculosebehandeling in Kandahar

Sinds 2016 ondersteunen wij de diagnoses en behandeling van resistente tuberculose, een zware en moeilijk te behandelen vorm van tuberculose waar de standaardmedicijnen geen vat op hebben. Ook hebben wij medisch personeel getraind in het herkennen van deze vorm van tbc.

 

Bombardement traumaziekenhuis in Kunduz

Op zaterdag 3 oktober 2015 werd ons traumaziekenhuis in Kunduz, Afghanistan, geraakt bij luchtaanvallen. Op het moment van de luchtaanval waren er 105 patiënten en ruim 80 medewerkers van Artsen zonder Grenzen in het 140 bedden tellende ziekenhuis. 42 mensen kwamen om, van wie 14 Afghaanse Artsen zonder Grenzen dokters, verpleegkundigen, apotheker en ondersteunende staf, 24 patiënten en 4 familieleden die hen verzorgden. Een aantal patiënten verbrandden in hun bed. Het traumaziekenhuis was het enige ziekenhuis in zijn soort in de hele noordoostelijke regio van Afghanistan. Er werd gratis levensreddende traumazorg gegeven. Tot de staf behoorden 13 chirurgen die rond de klok in 3 operatiezalen werkten. Het ziekenhuis werd door de luchtaanval deels verwoest en is niet langer operationeel. Duizenden mensen zijn nu afgesloten van medische zorg op het moment dat dit het hardst nodig is.

 

 

Terwijl ons ziekenhuis in Kunduz werd gebombardeerd vochten onze collega’s voor hun leven en dat van onze patiënten. Een eerbetoon aan hun moed, toewijding en het goede dat zij brachten in hun leven.

 

Wij hebben nog geen besluit genomen of we het ziekenhuis zullen heropenen. Wij kunnen er alleen werken als we de veiligheid van onze staf en patiënten kunnen garanderen en we er hulp kunnen bieden aan iedereen die medische zorg nodig heeft, ongeacht afkomst, geloof of politieke overtuiging.
 

 

Rapport ‘Tussen retoriek en realititeit’

In februari 2014, toen de 12-jaar durende NAVO-interventie in Afghanistan afliep, brachten wij een rapport uit dat aantoonde dat de toegang tot medische hulp ver onder de maat was, in tegenstelling tot hét lichtende voorbeeld van geboekt succes, wat werd gezegd. Er gaapt een grote kloof tussen de gezondheidszorg op papier en de dagelijkse realiteit, stellen wij in ons rapport ‘Tussen retoriek en realiteit’ (in het Engels).

 

Alleen gefinancierd met geld van donateurs

In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid accepteren we voor onze activiteiten in Afghanistan geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Afghanistan wordt alleen met geld van donateurs gefinancierd. Zo kunnen wij onze onafhankelijkheid van politieke en militaire machten garanderen. Op alle locaties waar Artsen zonder Grenzen in Afghanistan werkt, zijn wapens streng verboden om de veiligheid van de patiënten te garanderen.

 

Mei 2017

66.000
baby’s zijn met onze hulp ter wereld gebracht in Afghanistan in 2016
2.750
patiënten nemen we per maand gemiddeld op voor verpleging in het Boost ziekenhuis in Helmand
2.431
ondervoede kinderen behandelden we in Helmand in 2016
18.088
patiënten werden in 2015 in Kunduz verzorgd tot de luchtaanval