Haïti

Ruim 6 jaar na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010 is gezondheidszorg voor veel mensen in Haïti nog onbereikbaar. Te weinig donorgelden zijn naar medische voorzieningen gegaan.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Haïti

 

‘Tijdens de jaarlijkse geboortegolf in Haïti, die loopt van augustus tot januari, is de situatie het ergst. Er is dan een voorspelbare behoefte aan goede zorg, maar door het gebrek aan middelen schiet de zorg schromelijk tekort’, zegt onze landencoördinator Paul Brockmann. Om de gaten in de gezondheidszorg op te vullen, hebben we 2 ziekenhuizen in hoofdstad Port-au-Prince en de westelijke plaats Léogâne. Sinds 2010 wordt de hoofdstad ook getroffen door een cholera-epidemie, die in het regenseizoen steeds oplaait. In de meest getroffen wijken van de stad hebben we in totaal 2 cholerabehandelcentra. Als dat nodig is kunnen we die uitbreiden of snel op andere plekken aanvullende centra opzetten. Sinds juni 2015 kunnen slachtoffers van seksueel geweld, een medische noodsituatie in Haïti, terecht in een speciale kliniek.

 

Spoedeisende verloskunde

Haïti heeft de hoogste kraamvrouwensterfte van de regio. In ons Centre de Référence en Urgences Obstétricales (centrum voor spoedeisende verloskunde, kortweg: CRUO) geven we spoedeisende hulp aan moeder en kind. Het verloskundig ziekenhuis met 148 bedden ligt centraal in Port-au-Prince, in de wijk Delmas 33. Webieden hier medische zorg aan vrouwen met ernstige zwangerschapscomplicaties en hun baby’s. Voor zwangere vrouwen met cholera is bij de CRUO een speciale kliniek met 10 bedden ingericht. In 2015 begeleidden we ruim 6.000 bevallingen, zo’n 16 per dag in het CRUO-ziekenhuis. Het terugschroeven door internationale donoren van hun bijdragen miste z’n uitwerking niet op de Haïtiaanse gezondheidszorg niet: ook in 2015 steeg het aantal opgenomen pasgeborenen (met 32%) en doorverwezen zwangere vrouwen (met 18%) in onze CRUO fors.

 

Seksueel geweld

In Haïti vormt seksueel geweld een medische noodsituatie, waarvoor veel behoefte is aan een multidisciplinaire aanpak. In juni 2015 openden we in Port-au-Prince kliniek die 24 uur per dag open is om binnen 72 uur van een incident de eerste medische zorg te kunnen bieden. Dat is vooral belangrijk om besmetting met hiv/aids te kunnen voorkomen. Naast acute zorg biedt de kliniek ook langduriger psychologische bijstand.   

 

Cholera

In de wijken Delmas en Figaro behandelden we in 2015 ruim 3.000 cholerapatiënten. Daarnaast zorgden we ook voor de verspreiding van hygiënepaketten, de zuivering van drinkwater en voorlichting over de ziekte.

 

Brandwonden

Veel mensen in Port-au-Prince raken gewond door het wijdverbreide gebruik van gebrekkige gasstelletjes. In het Drouillard-ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen is de enige plek in de stad waar brandwonden behandeld kunnen worden.

 

Zorg buiten hoofdstad

Buiten Port-au-Prince bieden we ook verloskundige zorg en behandelingen tegen cholera in de plaats Léogâne. 

 

Mei 2016

16
bevallingen per dag in spoedeisend verloskundig ziekenhuis
3.080
cholerapatiënten behandeld in 2015
148
bedden in onze spoedeisend verloskundig ziekenhuis
24
uur per dag is kliniek voor seksueel geweld open