Jemen

De humanitaire noodsituatie in Jemen is totaal. Sinds maart 2015 woedt er een bikkelharde burgeroorlog. Een enorme cholera-epidemie is nu een nieuwe klap voor de bevolking.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Jemen

 

Volgens de VN hebben ruim 18 miljoen mensen in Jemen humanitaire hulp nodig, zijn drie miljoen mensen in eigen land op de vlucht en zijn tienduizenden mensen omgekomen door het geweld, dat niets of niemand lijkt te sparen. Basisvoorzieningen als voedsel, water en brandstof zijn bovendien schaars geworden.

 

Zorg ingestort

Door de aanhoudende oorlog is de zorg in het land grotendeels ingestort. Ziekenhuizen zijn geraakt bij luchtaanvallen of moesten hun deuren sluiten omdat zij geen medische voorraden en personeel meer hadden. Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp in het land daarom voortdurend uitgebreid om slachtoffers van het geweld te kunnen helpen. Eind 2016 werkten onze teams in 12 ziekenhuizen door het hele land en ondersteunden zij 18 andere ziekenhuizen. Daarin werden meer dan 32.900 patiënten behandeld.

 

Onveiligheid

Vanwege de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen is het zeer moeilijk om door het land te reizen. Daardoor kunnen onze teams niet overal komen en kunnen patiënten soms onze medische voorzieningen niet bereiken.

 

 

Cholera-epidemie

Tegen deze achtergrond brak dit jaar een cholera-epidemie uit. De ziekte – die zeer besmettelijk is en zonder behandeling dodelijk kan zijn – kon zich snel verspreiden vanwege het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen onder de al kwetsbare bevolking. Inmiddels is in 19 van 22 gouvernementen in Jemen cholera vastgesteld. Teams van Artsen zonder Grenzen behandelden tussen april en 18 juni 41.479 patiënten in 18 cholerabehandelcentra en -klinieken.

 

Ziekenhuizen onder vuur

Helaas zijn ook burgerdoelen als ziekenhuizen regelmatig doelwit van willekeurige aanvallen. Medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen zijn 4 keer getroffen. Zo werd op 15 augustus 2016 ons ziekenhuis in Abs geraakt. Daarbij vielen 19 doden en 24 gewonden, onder wie een medewerker van Artsen zonder Grenzen.

 

Juli 2017

3
miljoen mensen in Jemen zijn in eigen land op de vlucht (bron: VN)
32.900
patiënten behandeld in 2016
18
cholerabehandelcentra en -klinieken
4
ziekenhuizen getroffen bij aanvallen
Sluit zoeken

Zoekveld