Ondervoeding

Artsen zonder Grenzen behandelt elk jaar wereldwijd meer dan 250.000 kinderen voor ondervoeding. In alle gebieden waar wij werken houden wij de vinger aan de pols op het gebied van ondervoeding.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij ondervoeding

 

Artsen zonder Grenzen heeft jarenlange ervaring en deskundigheid in de behandeling van ondervoede kinderen. Ook strijden wij voor meer en betere voedingshulp (onder meer met speciale voeding voor jonge kinderen) door overheden.

 

Elk jaar sterven miljoenen kinderen aan ondervoeding

195 miljoen jonge kinderen lijden aan ondervoeding, waarvan 26 miljoen aan acute ernstige ondervoeding. Elk jaar leidt dit wereldwijd tot de dood van 5 miljoen kinderen. Het is een van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen jonger dan 5 jaar.* Een kind dat ernstig acuut ondervoed is, heeft 20 keer zoveel risico te sterven dan een gezond kind. Ondervoeding en ziekte kunnen elkaar - negatief - versterken. Het verzwakt je weerstand en verhoogt het risico dat je bezwijkt aan longontsteking, diarree, malaria, mazelen of aids. Stijgende voedselprijzen, tegenvallende oogsten en onveiligheid kunnen voedselproblemen verergeren. We onderscheiden 4 stadia van voedselschaarste: van ‘hunger gap’ tot hongersnood.

 

Wat is ondervoeding?

Een kind raakt ondervoed als het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt die zijn lichaam nodig heeft om infecties tegen te houden en te groeien. Als het tekort aan deze voedingsstoffen aanhoudt, zal een kind vermageren en het lichaam zal het eigen lichaamsweefsel verteren om het tekort aan te vullen. Je kunt ook ondervoed raken als je genoeg te eten hebt om de honger te stillen, maar het voedsel niet genoeg voedingstoffen bevat. Het gaat dus zowel om de kwaliteit als de kwantiteit van voedsel. Jonge kinderen zijn kwetsbaarder voor ondervoeding dan volwassenen. Verder zijn ouderen en mensen die een chronische ziekte hebben (zoals aids) ook extra kwetsbaar voor ondervoeding. Als je zo'n lange tijd ondervoed bent dat je groei achterblijft, wordt dit omschreven als chronische ondervoeding. Als je in korte tijd veel gewicht verliest, vermagert, wordt dit acute ondervoeding genoemd. Lees hoe wij ondervoeding vaststellen.

 

‘Elk jaar leidt ondervoeding tot de dood van 5 miljoen kinderen. Dit heeft te maken met de "bekende" oorzaken: een onderontwikkelde economie, armoede, droogte, gebrek aan gezondheidszorg. In de conflictgebieden waar wij werken, kunnen mensen door de onveiligheid bovendien niet naar de markt of naar hun akkertje. Ze kunnen niet zaaien, niet oogsten, of hun oogst wordt geplunderd.' Saskia van der Kam, voedingsdeskundige Artsen zonder Grenzen

 

Hulp van Artsen zonder Grenzen bij ondervoeding

Wij geven vooral hulp bij acute ernstige ondervoeding. 20% van de ernstig ondervoede kinderen die onze teams aantreffen, is in kritieke toestand. Die worden voor verpleging opgenomen. Het merendeel, 80%, kunnen we met speciale, supervoedzame pindapasta helpen. Na 2 weken leven ze weer op en zijn ze op gewicht; vervolgens zetten we de thuisbehandeling nog 3 weken voort zodat ze goed herstellen en aansterken. In alle gebieden waar wij werken houden wij de vinger aan de pols op het gebied van ondervoeding. We letten op de ontwikkeling van prijzen en lonen en we checken alle kinderen die in onze klinieken en hulpposten komen op ondervoeding, zodat we tijdig weten wanneer hulp nodig is. En we behandelen elk ondervoed kind dat we tegenkomen. Bekijk de prijzen die wij betalen voor speciale voeding.

 

Meer en goedkopere voedingshulp

Artsen zonder Grenzen kan ondervoeding niet voorkomen, maar doet er alles aan om de mensen bij te staan. Door patiënten te behandelen, maar ook door te lobbyen bij internationale donoren en andere hulporganisaties. Wij pleiten er voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties voor om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te maken. We proberen onder meer de productie van de speciale, therapeutische pindapasta te stimuleren en de prijzen ervan omlaag te krijgen. Wij organiseren workshops en spreken tijdens belangrijke conferenties. Deze activiteiten zijn onderdeel van het werk van Artsen zonder Grenzen en staat bekend als de MSF Access Campaign.

 

* Cijfers afgeleid uit het rapport ‘Tracking progress on Child and Maternal Nutrition’, van november 2009 van de United Nation’s Children’s Fund en het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie/Population Reference Bureau: ‘WHO Analyses of national nutritional surveys done 2001-2006’, 2007 (www.who.int).

195 mln
jonge kinderen lijden aan ondervoeding
181.600
ernstig ondervoede kinderen behandelden we in 2015
5 mln
kinderen sterven elk jaar door ondervoeding
€ 0,25
kost een zakje speciale ultravoedzame pindapasta
Sluit zoeken

Zoekveld