Moeder-en-kindzorg

Als moeder in een crisisgebied heb je het niet makkelijk. Er is gerichte zorg nodig, maar die is er vaak niet als oorlog en geweld overheerst. Wij bieden wereldwijd medische zorg voor moeder en kind.

De feiten op een rijtje

Elke dag sterven er wereldwijd ruim 800 vrouwen tijdens de bevalling of als gevolg van een complicatie tijdens de zwangerschap.* Als de gezondheidszorg is ingestort, wordt die kans nóg groter. Met goede medische zorg vóór, tijdens en nà de bevalling kunnen onnodige doden voorkomen worden.

 

Help ons onze moeder-en-kindzorg uit te breiden

 

Moeders in crisisgebieden

Vrouwen die moeder worden in een crisisgebied, lopen tegen veel problemen aan. Zo is er vaak niet of nauwelijks toegang tot medische zorg en zijn de afstanden naar de dichtstbijzijnde hulppost te groot. Ook armoede, voedseltekorten en lange werkdagen zijn in het bijzonder gevaarlijk voor zwangere vrouwen. In de Democratische Republiek Congo of Zuid-Sudan krijgen vrouwen vaak snel achter elkaar veel kinderen, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de moeder.

 

 

Meest voorkomende complicaties

De meeste moedersterfte gebeurt vlak vóór, tijdens of net na de bevalling. Ernstige bloedingen, bloedvergiftiging, onveilige abortussen, sterk verhoogde bloeddruk en stagnerende bevallingen zijn verantwoordelijk voor driekwart van alle moedersterfte. Met goede medische zorg kunnen onnodige doden voorkomen worden. Dat betekent:

  • hulp van gekwalificeerd, medisch personeel die deze complicaties tijdig kan herkennen en weten hoe die aan te behandelen
  • de juiste medicijnen beschikbaar hebben
  • en de juiste apparatuur.

 

'Elke dag zie ik hier dingen die je in Nederland niet ziet. Vrouwen die hoogzwanger uren of zelfs dagen hebben gelopen om bij onze gezondheidspost te komen. Een vrouw waarvan de baarmoeder was gescheurd. We hebben haar met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Als wij hier niet waren geweest, hadden moeder en kind het niet gered.'

Maaike van Rijn, verloskundige van Artsen zonder Grenzen

 

De moeder-en-kindzorg van Artsen zonder Grenzen

Elk jaar geven onze teams zwangerschapsbegeleiding aan honderdduizenden vrouwen, en helpen ze tienduizenden baby's ter wereld te brengen. We bieden deze zorg als onderdeel van basisgezondheidszorg, maar in een aantal landen voeren we speciale projecten, zoals een ziekenhuis voor spoedeisende verloskunde in Port-au-Prince, Haïti. Verder trainen we medische staf uit de landen waar wij werken in het bieden van zorg voor moeder en kind.

 

Met onze actie Baby zonder Grenzen geef je nieuwe ouders een gift voor Artsen zonder Grenzen als kraamcadeau. Het geld dat je uitgeeft, gaat specifiek naar onze moeder-en-kindzorgprojecten.

 

Behandeling voor, tijdens en na de bevalling

In de periode net voor en na de bevalling zijn moeder en kind kwetsbaar. Goede zorg verbetert de kans op een veilige bevalling. Elk jaar sterven 2,7 miljoen baby's binnen een maand nadat ze geboren zijn. In 2015 overleden 303.000 vrouwen tijdens of na zwangerschap en bevalling. De meeste van deze sterfgevallen hadden voorkomen kunnen worden. Daarom is medische controle tijdens de zwangerschap en gedurende zes weken na de bevalling enorm belangrijk. Bekijk de prijzen op het gebied van moeder-en-kindzorg die wij betalen.

 

* Cijfers Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze moeder-en-kindzorg

2,7 mln
baby’s sterven elk jaar binnen een maand nadat ze geboren zijn
666.600
vrouwen gaven we zwangerschapsbegeleiding in 2015
219.300
vrouwen hielpen we in 2015 hun kind ter wereld te brengen
6.800
met hiv besmette zwangere vrouwen behandelden we in 2015 om overdracht van het virus op het kind te voorkomen