#NotATarget

Ziekenhuizen en klinieken horen een veilig toevluchtsoord zijn, zéker in tijden van oorlog. Toch zijn medische voorzieningen, ook die van Artsen zonder Grenzen, regelmatig doelwit van geweld.

Dit mág en kán niet de norm zijn! Want als medische voorzieningen sluiten omdat dokters en patiënten aangevallen worden, betekent dit dat mensen niet de medische hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ziekenhuizen en patiënten zijn géén doelwit!

 

‘Stop de aanvallen’

Op 3 mei 2016 deed Joanne Liu, arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen, een dringende oproep aan de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die dag nam de VN-Veiligheidsraad Resolutie 2286 aan, die moet garanderen dat ziekenhuizen en patiënten geen doelwit meer zijn, bovenop de bescherming via de Conventies van Genève. Lees Joanne’s speech.

 

Aanval op kliniek in Kunduz

Aanleiding voor het optreden van Joanne Liu in de Veiligheidsraad was het verwoestende bombardement van het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz op 3 oktober 2015. 42 mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie 14 medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Tientallen anderen raakten gewond.

 

Meer geweld

Helaas gingen ook na het aannemen van de resolutie de aanvallen op ziekenhuizen en klinieken door. Zelfs nadat Joanne haar pleidooi op 28 september 2016 in de Veiligheidsraad nogmaals herhaalde.

 

Petitie

Ziekenhuizen, klinieken en ambulances mogen geen doelwit zijn! Deel onze verontwaardiging en teken onze petitie #NotATarget, waarin we de Nederlandse regering oproepen zich hard te maken voor veilige zorg in conflictgebieden.

 

Bedankt!

Sluit zoeken

Zoekveld