Handen af van onze medicijnen!

Het leven van miljoenen mensen hangt af van toegang tot betaalbare medicijnen. De Europese Unie is nu handelsovereenkomsten erdoor aan het drukken die hun de pas afsnijdt!

Als deze deals worden getekend, komt de productie en aanvoer van deze levensreddende medicijnen in het gevaar. En dat maakt de ongelijkheid tussen mensen in arme en rijke landen nog groter.

 

 

Aids en generieke medicijnen

Indiase geneesmiddelenfabrikanten spelen een cruciale rol in de strijd tegen aids. 9 van de 10 cruciale aidsmedicijnen die door internationale donorlanden en de Europese Unie worden ingekocht, komen uit India*. 80 procent van de aidsmedicijnen die Artsen zonder Grenzen  aan aidspatiënten geeft, komt ook bij Indiase bedrijven vandaan. Hiermee geven wij 160.000 mensen elke dag weer een kans op leven.  De Europese Unie is nu aan het onderhandelen met India over een overeenkomst die deze bron van betaalbare, merkloze (generieke), medicijnen droog zal leggen.

 

Europese Unie pusht generieke medicijnen de weg af

En dit is nog maar één van de vele manieren waarop de Europese Unie de levens van miljoenen mensen in gevaar brengt. Zo staan er allerlei bilaterale verdragen (verdragen tussen twee landen) en invoerbeperkingen op stapel die nog grotere beperkingen voorschrijven dan het internationaal recht vereist.

 

 

Lees en bekijk meer

 

Inmiddels is onze campagne waarin wij het publiek opriepen e-mails te sturen naar de EU afgesloten. De bilaterale verdragen zijn nog steeds niet getekend, mede dankzij het protest vanuit verschillende hoeken, waaronder de supporters van onze actie. Wij zullen ons met de MSF Access Campaign, onze internationale campagneorganisatie die zich inzet voor betaalbare en betere medicijnen, diagnostiek en vaccins blijven opkomen voor het belang van toegang tot medicijnen voor iedereen.