Aardbeving Nepal: teams Artsen zonder Grenzen peilen meest urgente medische noden

dinsdag 28 april 2015

Teams van Artsen zonder Grenzen in Nepal peilen momenteel de meest urgente medische noden in het aardbevingsgebied. Meer hulpverleners en noodhulpmaterialen van Artsen zonder Grenzen zijn onderweg naar het rampgebied.

 

Eerste inschatting noden in Kathmandu

Een team van 17 hulpverleners in Kathmandu heeft per helikopter een eerste inschatting gemaakt van de schade en de noden. Veel gebouwen en huizen in de stad staan nog overeind, maar uit angst voor naschokken slapen veel mensen toch buiten in tenten of onder zelfgemaakte beschutting. Dat is zorgwekkend, omdat er de komende dagen stormen verwacht worden. Hulpverleners hebben ook de situatie in de twee grootste ziekenhuizen in Kathmandu onderzocht: Bir Hospital en Teaching Hospital. Beide ziekenhuizen ontvangen veel gewonden en de medische voorraden raken er op.

 

Situatie rond Kathmandu

Teams onderzoeken ook de noden in de afgelegen gebieden rond Kathmandu. Veel dorpen in de regio hebben zware schade opgelopen en er is grote behoefte aan hulpmiddelen als beschutting, hygiënemateriaal en kookgerei. De teams doen snelle inschattingen van de noden, zodat zij daarna snel hulpactiviteiten kunnen opstarten. Daarbij richten zij zich vooral op mensen die nog geen medische zorg hebben gehad.

 

 

Team in Gorkha

Een ander team heeft de plaats Gorkha bereikt, zo’n 70 kilometer ten noordwesten van Kathmandu. Zij zijn over de weg gereisd vanuit de aangrenzende Indiase staat Bihar. Drie trucks met hulpgoederen zijn ook onderweg naar Gorkha vanuit Bihar.

 

Chirurgisch team

Een chirurgisch en medisch team van 11 mensen is vanuit Brussel vertrokken naar Kathmandu met een ‘chirurgische responskit’. Daarmee kunnen zij snel chirurgische activiteiten starten. Het team zal ook reizen naar de districten Tanahu, Lamjung en Gorkha, om daar ziekenhuizen te ondersteunen, zorg te geven met mobiele klinieken, hulpgoederen uit te delen en schoon water te verzorgen op basis van de aangetroffen noden.

 

Meer teams en hulpmiddelen onderweg

De hulpoperatie komt verder op gang met de volgende activiteiten:

  • een team van 5 mensen (inclusief een chirurg) is vertrokken vanuit Japan;
  • vanuit het logistiek centrum van Artsen zonder Grenzen in Bordeaux zijn noodhulpgoederen gestuurd, waaronder medicijnen en een opblaasbaar ziekenhuis;
  • vanuit het logistiek centrum van Artsen zonder Grenzen in Oostende is 30 ton aan noodhulpgoederen verstuurd;
  • een team van water-en-sanitatiespecialisten is vanuit Amsterdam vertrokken naar Nepal.

 

Zware aardbeving

Op zaterdag 25 april, net voor 12 uur, werd de Kathmandu-vallei in Nepal getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De grootte van de verwoesting is nog onbekend, volgens de eerste berichten zijn huizen en andere gebouwen in Kathmandu en omgeving ingestort. Ook in Noord-India, in de deelstaten Bihar en Uttar Pradesh werden schokken gevoeld.

 

Artsen zonder Grenzen maakt geen deel uit van giro 555 (SHO).