Artsen zonder Grenzen behandelt patiënten met symptomen van gifgasaanval in Syrië

dinsdag 25 augustus 2015

4 patiënten met symptomen van een gifgasaanval zijn op vrijdag 21 augustus opgenomen door Artsen zonder Grenzen in Aleppo, Syrië.

 

Symptomen

De patiënten zijn een gezin: de 2 ouders, een meisje van 3 jaar oud en een 5 dagen oude baby. Ze arriveerden in het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen een uur na de blootstelling, met onder meer ontstoken ogen, rode huiduitslag, en ademhalingsmoeilijkheden. 3 uur later verschenen blaren en werden de ademhalingsmoeilijkheden erger. Het gezin werd behandeld voor de symptomen en kreeg zuurstof toegediend, totdat het naar een gespecialiseerde kliniek werd overgebracht.

 

Gele rook

Het gezin kwam uit de stad Marea, ten noorden van Aleppo. Op vrijdag vonden hier zware bombardementen plaats, na een week van intense aanvallen met mortiergranaten en artillerie. Volgens de verhalen van de patiënten werd hun huis rond half acht ’s avonds getroffen door een granaat. Na de explosie vulde gele rook de woonkamer. De ouders probeerden de kinderen te beschermen door ze te verbergen onder hun lichamen. In eerste instantie werd het gezin overgebracht naar het ziekenhuis van Marea, waar het de eerste hulp kreeg. Toen hun situatie verslechterde, werden ze doorverwezen naar het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen.

 

Klinische verschijnselen

‘Artsen zonder Grenzen heeft geen bewijs op basis van een laboratoriumtest om de oorzaak van deze symptomen te bevestigen. Hoe dan ook, de klinische verschijnselen en de opeenvolging van symptomen die ons team heeft behandeld, én het verhaal over de omstandigheden van de vergiftiging wijzen op gifgas’, zegt Pablo Marco, programmamanager van Artsen zonder Grenzen in Syrië.

 

Vaatbommen

Dit verbijsterende nieuws komt bovenop een almaar verslechterende humanitaire situatie in het gouvernement Aleppo. In een ander offensief in de afgelopen maanden werden daar zeker 11 medische voorzieningen doelgericht met vaatbommen bestookt. De weinige medische voorzieningen die nog werken, zijn niet in staat in de enorme noden onder de bevolking te voorzien.

 

Schending

‘Ieder gebruik van chemische wapens is een zeer ernstige schending van het internationale humanitaire recht’, zegt Pablo Marco. ‘Het maakt het lijden van de bevolking die toch al te maken heeft met de gevolgen van de ergste humanitaire crisis in de afgelopen jaren nog erger. We doen een beroep op alle partijen om willekeurig geweld tegen burgers te stoppen.