Artsen zonder Grenzen bestrijdt uitbraak van cholera in Zuid-Sudan

vrijdag 23 mei 2014

Het aantal bevestigde choleragevallen in Zuid-Sudan is opgelopen tot meer dan 315 mensen. Het Zuid-Sudanese ministerie van Volksgezondheid maakte op 15 mei bekend dat de ziekte was uitgebroken in hoofdstad Juba. Ook in andere delen van het land zijn er mogelijke gevallen. Artsen zonder Grenzen is onmiddellijk in actie gekomen om te helpen bij de bestrijding van de uitbraak.

 

Zorgen om impact van uitbraak op bevolking

‘Na 5 maanden van hevige gevechten, verschrikkelijke leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen en het regenseizoen dat alleen maar erger wordt, maken we ons ernstig zorgen om de impact van deze uitbraak,’ zegt landencoördinator Brian Moller. ‘Cholera is op zich snel en makkelijk te behandelen als je er tijdig bij bent. Onze prioriteit is dan ook om de uitbraak snel in te dammen door patiënten te behandelen én verspreiding van de ziekte te voorkomen.’

 

Essentiële materialen

Artsen zonder Grenzen leverde afgelopen week essentiële materialen aan diverse medische voorzieningen in Juba, waaronder het Teaching Hospital, momenteel de enige plek in de stad met een cholerabehandelcentrum. Er werden cholerabedden, diagnosekits, chlooroplossingen en suiker-en-zoutoplossingen (ORS) geleverd. Medisch personeel en water-en-sanitatiespecialisten van Artsen zonder Grenzen bieden ondersteuning.

 

Behandelcentrum in Gudele, Juba

Momenteel zetten teams van Artsen zonder Grenzen een eigen cholerabehandelcentrum met 50 bedden op in het district Gudele in Juba, een gebied dat zwaar getroffen is door de uitbraak. Het behandelcentrum zal dit weekend operationeel zijn. Indien nodig is de capaciteit uit te breiden naar 100 bedden. De komende weken zullen ook op andere plekken in Juba behandelcentra opgezet worden waar dit nodig is. Ook wordt er voorlichting gegeven over de ziekte, waaronder in de vluchtelingenkampen in de stad.

 

Vaccinatiecampagnes

Op andere plaatsen in het land zijn ook mogelijke choleragevallen. In een vluchtelingenkamp in Malakal, in de deelstaat Boven-Nijl, heeft Artsen zonder Grenzen uit voorzorg een cholerabehandelcentrum opgezet. In april en mei werden hier al 17.000 gevaccineerd tegen de ziekte. Ook bereiden teams van Artsen zonder Grenzen activiteiten voor in de plaatsen Kaka, Melut en Bentiu. In een vluchtelingenkamp in Minkamman, in de Merenstaat, heeft Artsen zonder Grenzen een aanvullende choleravaccinatiecampgne uitgevoerd. Daar verzorgen zij ook 500.000 liter schoon water per dag en is een behandelcentrum met 20 bedden opgezet.

 

Cholera

Cholera wordt veroorzaakt door de cholerabacterie en kan via besmet water of voedsel, of van mens tot mens worden overgebracht. Symptomen zijn onder meer waterige diarree en braken wat samen tot zeer ernstige uitdroging leidt. De behandeling bestaat uit het toedienen van ORS (suiker-en-zoutoplossing) om de uitdroging te bestrijden.

Sluit zoeken

Zoekveld