Artsen zonder Grenzen breidt zoek -en reddingsoperaties in Middellandse Zee uit met tweede boot

maandag 11 mei 2015

Sinds zaterdag vaart Artsen zonder Grenzen met een tweede boot op de Middellandse Zee die zoek- en reddingsoperaties uitvoert en mensen bijstaat die hun leven riskeren in hun pogingen om per boot Europa te bereiken. De bemanning van het schip telt 26 mensen en bestaat uit een ervaren zoek- en reddingsteam en een medisch team voor noodhulp.

 

Zaterdag 9 mei: de Artsen zonder Grenzen boot de MY Bourbon Argos verlaat de haven van Augusta in Sicilië. Dit schip is specifiek aangepast om zoek- en reddingsacties uit te voeren en acute medische hulp te verlenen. © Gabriele François Casini/MSF

 

Bourbon Argos

De MY Bourbon Argos vertrekt vandaag 9 mei vanuit de haven van Augusta in Sicilië en zal naast de MY Phoenix opereren, de boot van Artsen zonder Grenzen en MOAS (Migrant Offshore Aid Station) die op 2 mei te water ging. Tot dusver redde het team op de MY Phoenix de voorbije zes dagen al 591 mensen en assisteerde het bij de redding van nog eens 101 mensen. Alle 692 kregen verzorging door het medisch team van Artsen zonder Grenzen aan boord.

 

Vergroten capaciteit

‘Meer dan 1750 mensen verloren sinds begin dit jaar al hun leven in een poging de Middellandse Zee over te steken. Velen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en extreme armoede. Het aantal mensen dat een poging zal ondernemen, zal tijdens de zomer enkel toenemen. We vergroten dus onze bestaande capaciteit met een tweede boot als antwoord op deze tragische crisis,’ zegt François Zamparini, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen aan boord van de Bourbon Argos.

 

Medische zorg

De medische (dokters en verpleegkundigen) en de niet-medische staf (logistiek medewerkers, water- en sanitatiespecialisten en culturele bemiddelaars) zullen medische bijstand verlenen en hulpgoederen uitdelen. De medische zorg bestaat uit screening, stabilisatie van kwetsbare patiënten en het doorsturen van noodgevallen.

 

Containerruimtes worden op het dek van de Artsen zonder Grenzen boot de MY Bourbon Argos geïnstalleerd om medische, sanitaire en andere voorzieningen te huisvesten. 9 mei, de haven van Augusta, Sicilië © Alessandro Penso

 

Spoedeisende en andere hulp

De Bourbon Argos kan 300 tot 350 geredde mensen aan boord nemen en zal in staat zijn snel te manoeuvreren om te reageren op een noodoproep. Het 68-meter lange vaartuig is speciaal aangepast om zoek- en reddingsactiviteiten uit te voeren. Op het dek zijn verschillende containers geïnstalleerd zodat de boot uitgerust is met een spoedeisende hulpafdeling, een observatie– en consultatieruimte, een verband- en consultatiekamer, sanitaire voorzieningen zoals toiletten, een magazijn en een mortuarium.

 

Menselijke aanpak nodig

‘Het toenemend aantal mensen dat gedwongen wordt hun leven op zee te riskeren is een gevolg van het gebrek aan veilige en legale routes om te vluchten en asiel in Europa aan te vragen. Hoewel zoek- en reddingsoperaties noodzakelijk zijn om levens te redden, zullen ze het probleem op lange termijn niet oplossen. Onze teams op en rond de Middellandse Zee willen levens redden en acute medische zorg verlenen, tot de Europese Unie de situatie op afdoende en menselijke wijze aanpakt,’ aldus Aurélie Ponthieu, migratie-expert van Artsen zonder Grenzen.

 

Medische en psychologische hulp

Artsen zonder Grenzen biedt al 15 jaar medische zorg aan kwetsbare migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Europa. Bovenop haar zoek- en reddingsoperaties met de MY Phoenix en de Bourbon Argos geeft de organisatie medische hulp aan mensen die per boot in het opvangcentrum in Pozzallo, Sicilië, aankomen en psychologische eerste hulp in de havens en de asielcentra op Sicilië, in de regio Ragusa. Artsen zonder Grenzen biedt ook medische zorg aan migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland en Servië, deelt hulpgoederen uit en helpt slachtoffers van foltering met hun revalidatie.

 

Op 2 mei verliet het schip de MY Phoenix de haven van Malta waarmee Artsen zonder Grenzen samen met MOAS een zoek-, reddings- en medische hulpoperatie uitvoert.