Artsen zonder Grenzen en MOAS stoppen gezamenlijke reddingsoperatie op Middellandse Zee

woensdag 23 september 2015

Sinds 2 mei gaf Artsen zonder Grenzen medische hulp aan bootvluchtelingen op reddingsschip MY Phoenix, in samenwerking met hulporganisatie MOAS (Migrant Offshore Aid Station). MOAS heeft echter besloten om haar reddingsoperaties op de Middellandse Zee met onmiddellijke ingang te beëindigen. Daarmee komt ook een einde aan de hulp van Artsen zonder Grenzen op de MY Phoenix.

 

Hulp aan vluchtelingen gaat door

Artsen zonder Grenzen zet haar hulp aan vluchtelingen op zee door met haar eigen reddingsschepen, Dignity I en Bourbon Argos. Ook zullen teams hulp blijven bieden aan vluchtelingen in Europa en in die landen waar oorlogen en humanitaire crises plaatsvinden, zoals Syrië, Turkije, Ethiopië, Irak, Afghanistan en Nigeria.

 

Vluchtelingenstromen

‘Er is nog steeds dringend behoefte aan structurele, toegewijde zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee,’ zegt Will Turner, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen op de MY Phoenix. ‘Dit jaar zijn al ruim 2.800 mensen verdronken bij hun zoektocht naar veiligheid in Europa. Zolang conflicten leiden tot grote vluchtelingenstromen en zolang buurlanden die stromen niet kunnen opvangen, zullen mensen een veilige haven in Europa proberen te bereiken.  Veilige, legale manieren om dat te doen, zijn er bijna niet. Daarom zullen mensen hun leven blijven riskeren.’

 

Duizenden patiënten

In vijf maanden aan boord van de MY Phoenix gaf het medische team van Artsen zonder Grenzen hulp aan 6.985 mensen die gered waren uit houten en rubberboten die niet zeewaardig waren. De artsen en verpleegkundigen behandelden mensen onder meer voor onderkoeling, uitdroging, nierfalen en schotwonden. Deze mensen vluchtten uit landen als Eritrea, Somalië, Nigeria, Syrië, Gambia en Libië. Velen hebben traumatische ervaringen opgedaan, zowel in hun thuisland als tijdens hun lange vlucht.