Artsen zonder Grenzen mag deel activiteiten in Myanmar hervatten

zaterdag 01 maart 2014

De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen mag een deel van haar activiteiten in Myanmar komende maandag (3 maart) hervatten. Die toezegging hebben we gekregen van de minister van Volksgezondheid en die van Binnenlandse Zaken na gesprekken met de regering van Myanmar op 28 februari.

 

Stop

Op donderdag 27 februari droeg de regering Artsen zonder Grenzen Nederland op alle activiteiten in het land stop te zetten. Daarop sloot de organisatie al haar klinieken op 28 februari, patiënten verward en wanhopig achterlatend.

 

Hervatten

In de deelstaten Kachin en Shan en in de regio Yangon mogen we ons werk weer hervatten. Onder de activiteiten die nu weer mogen worden opgestart zijn een aantal hiv/aids-projecten.

 

Crisis

Artsen zonder Grenzen Nederland ziet de toezegging van gisteren als een bemoedigende stap, maar blijft grote zorgen houden over het lot van de tienduizenden kwetsbare mensen in de deelstaat Rakhine, die zich in een medisch-humanitaire crisis bevinden.

 

Gesloten

De klinieken van Artsen zonder Grenzen Nederland in Rakhine zijn sinds 27 februari gesloten, nadat de deelstaatsautoriteiten mondeling hadden meegedeeld dat de activiteiten moesten worden opgeschort.

 

Medische zorg

Voor de opschorting bood Artsen zonder Grenzen Nederland een breed scala aan medische zorg op 9 locaties in Rakhine, waarbij iedereen werd behandeld die niet de benodigde hulp kon krijgen.

 

Dialoog

Artsen zonder Grenzen kijkt uit naar het voortzetten van de dialoog met de regering van Myanmar om te garanderen dat levensreddende medische zorg degenen blijft bereiken die die nodig hebben.

 

Meer weten over onze projecten in Myanmar