AzG dringt bij WHO aan op onmiddellijke actie tegen resistente tbc

maandag 19 mei 2014

In Genève besluit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week over een 20-jarenplan om vanaf 2015 de wereldwijde tuberculosecrisis aan te pakken. Artsen zonder Grenzen dringt er bij overheden echter op aan om zich nú al intensief te buigen over betere diagnostiek en behandeling voor resistente tbc (DR-TB). DR-TB-patiënten en zorgverleners bieden aan de leiders van de WHO hun manifest aan.

 

Toewijding tonen

‘De ambitieuze doelstellingen van de WHO voor 2035 in de strijd tegen tbc zijn mooi, maar een 20-jarenplan vanaf 2015 doet niets voor de mensen die nu sterven door gebrekkige diagnose en behandeling,’ zegt Manica Balasegaram, uitvoerend directeur van MSF Access, de medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen. ‘Overheden kunnen niet simpelweg een handtekening zetten en vervolgens een jaar lang achterover leunen. Om hun toewijding te tonen, moeten zij zich dit jaar al inzetten om het dodental door DR-TB drastisch te verminderen.’

 

Nu al acties mogelijk

Mensen met multiresistente tbc (waartegen standaard tbc-medicijnen niet meer werken) staan momenteel voor een verschrikkelijke keuze: sterven zonder behandeling of een dure, 2-jaar lange medicijnkuur met verschrikkelijke bijwerkingen ondergaan waarbij de overlevingskans nog steeds slechts 50% is. Overheden kunnen nu al een behandelmethode van 9 maanden in plaats van 24 maanden inzetten in sommige plekken. Zij zouden ook het gebruik van veelbelovende nieuwe tbc-medicijnen beschikbaar moeten maken voor mensen die alle andere behandelmethoden hebben uitgeput. Farmaceutische bedrijven zouden deze, en andere, medicijnen moeten registreren in landen waar de ziekte endemisch is.

 

Manifest

Ruim 800 DR-TB-patiënten en 1.500 zorgverleners hebben, samen met ruim 50.000 andere mensen, hun naam gezet onder het tbc-manifest van Artsen zonder Grenzen. Het manifest stelt 3 eisen: universele toegang tot diagnostiek en behandeling, betere, kortere en effectievere behandelmethoden voor DR-TB, en de financiering om dit mogelijk te maken.

 

Genezen patiënte eist actie

Een van de patiënten, en co-auteur van het manifest, is Phumeza Tisile. Zij is inmiddels, tegen alle verwachtingen in, genezen. ‘Mijn behandeling voor superresistente tbc duurde 3 jaar en was verschrikkelijk. Ik ben naar Genève afgereisd namens iedereen die DR-TB heeft of daaraan gestorven is. Onze eis aan alle ministers voor Volksgezondheid is duidelijk: we eisen actie, we eisen het afleggen van verantwoording, we eisen een betere kans op overleven.’

 

Volgens de WHO waren er in 2012 ten minste 17.000 mensen met MDR-TB die daar niet voor behandeld werden. Naar schatting wordt 80% van de mensen met MDR-TB echter helemaal niet gediagnosticeerd. Artsen zonder Grenzen behandelt elk jaar ongeveer 30.000 tbc-patiënten, waaronder bijna 1.800 mensen met DR-TB.

Sluit zoeken

Zoekveld