Bentiu, Zuid-Sudan: situatie vluchtelingen op VN-terrein verslechtert

maandag 03 augustus 2015

Op het terrein van de Verenigde Naties (VN) in Bentiu, in de deelstaat Unity in Zuid-Sudan, leven ongeveer 110.000 vluchtelingen onder uiterst precaire omstandigheden. Door opgelaaide gevechten in Unity zijn sinds april tienduizenden mensen naar het VN-terrein gevlucht. De enorme vluchtelingenstroom zet de huidige voorzieningen, waaronder de medische zorg van Artsen zonder Grenzen, zwaar onder druk.

 

Malaria

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen op het VN-terrein kan het aantal patiënten bijna niet meer aan. De afgelopen maand behandelden teams alleen al meer dan 2.000 mensen met malaria. Om de druk op het ziekenhuis te verminderen, is Artsen zonder Grenzen drie klinieken op het terrein gaan ondersteunen zodat zieke mensen sneller onderzocht en behandeld kunnen worden.

 

Een markt op het VN-terrein in Bentiu, Zuid-Sudan. Op het terrein van de VN leven inmiddels 110.000 vluchtelingen. ‘Het lijkt inmiddels meer op een stad dan een kamp.’ © MSF

 

Ondervoeding

Ernstige ondervoeding is ook een grote zorg. In juli werden ruim 100 ernstige ondervoede kinderen opgenomen in het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen. Helaas kwamen veel kinderen te laat binnen; het sterftecijfer was maar liefst 23 procent.

 

Uitbraak hepatitis-E dreigt

‘Verder is in het vluchtelingenkamp een reële dreiging van een hepatitis-E-uitbraak,’ zegt epidemioloog Dr. Ruby Siddiqui. ‘Sinds oktober 2014 hebben we sporadisch gevallen gezien. In de afgelopen zes weken zien we echter steeds meer mensen die positief testten op hepatitis-E en zijn er drie zwangere of net bevallen vrouwen overleden.’

 

Opschalen hulp essentieel

‘Vervuild water en slechte sanitaire omstandigheden en hygiëne dragen bij uitbraken van hepatitis E,’ vervolgt Siddiqui. ‘De water- en hygiënesituatie in het kamp moeten dan ook snel verbeterd worden. Er moeten waspunten komen, er moet zeep uitgedeeld worden en er moet voorlichting gegeven worden over het voorkomen en herkennen van de ziekte.’ Artsen zonder Grenzen dringt er op aan bij andere hulporganisaties en donoren om hun hulp aan de vluchtelingen in Bentiu onmiddellijk op te schalen.